Menu Close

Prekomjerni unos soli može dovesti i do ozbiljnih poremećaja metabolizma..

Prekomjerni unos soli odavno je povezan s visokim krvnim pritiskom. Najnovije istraživanje provedeno na Univerzitetu Vanderbilt i objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Investigation pokazuje da bi unos soli mogao biti uključen i u proces debljanja.

Tradicionalno mišljenje je da slana hrana tjera ljude da piju više vode, ali naučnici su otkrili da ona zapravo smanjuje žeđ i čini ljude sklonijim prejedanju, debljanju, pa čak može dovesti i do ozbiljnih poremećaja metabolizma, što u najgorem slučaju može dovesti do dijabetesa i drugih ozbiljnih stanja.

Budući da većina ljudi širom svijeta svakodnevno jede 50 posto više soli nego što je to preporučeno, važnije je nego ikada prije pronaći način kako da se smanji unos. Stručnjaci predlažu ograničavanje pripreme hrane s visokim udjelom soli. Prilikom kuhanja i začinjavanja hrane, so, ali i bijeli i crveni luk, zamijenite biljem i drugim, laganijim začinima.

Isto tako, u restoranima zamolite kuhara da ograniči količinu soli u vašoj hrani te posegnite za biberom, a ne sa žličicom soli ako mislite da vašem jelu treba više začina. Dajte sebi najviše osam sedmica kako biste pobijedili naviku korištenje prekomjerne količine soli u obrocima. Jednom kada izgubite ovu za mnoge lošu naviku, bit će vam puno lakše da osjetiti kada je hrana presoljena, piše Health24.

Vezani članci