Menu Close

Pravo čudo iz prirode ZOB ILI OVAS – ČAJ ZA OBARANJE PRITISKA I HOLESTEROLA (RECEPT)

Ova žitarica je višestruko korisna ljudima. Ona je prirodna riznica mngih važnih jedinjenja: proteina, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, silicijuma, gvožđa, mangana, cinka, bakra, biotina, sluzi i flavonoida.

Ovsene pahuljice svi treba da uvrstimo u svoje jelovnike, pomiješane sa jogurtom, mlijekom, voćnim sokovima ili u obliku kaše ili kao dodatak čorbi od povrća.

Ono što je možda manje poznato je da se od neoljuštene zobi kuva čaj. Ovas se posebno preporučuje slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, majkama poslije porođaja i onima koji su izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima.

Ova biljka poboljšava kvalitet zuba i kostiju pa se preporučuje djeci, ali i starijim osobama, naročito ženama u menopauzi jer je primjećeno da zob ima sposobnost uravnoteženja hormonalne slike.

Zob važi za veoma moćno, a ipak blago sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Neki travari čaj od ovsa preporučuju osobama oboljelim od multiple skleroze.

Zob u obliku kaše od pahuljica, kuvanog zrna ili čaja od neoljuštenog ovsa preporučuje se ljudima sa osjetiljivim organima za varenje. Reguliše rad želuca, pomaže onima koji pate od diverkulitisa i sindroma osjetljivih creva.

Čaj od zobi posebno se preporučuje osobama bolesnim od raka, posebno raka debelog crijeva. Izgleda da je ovaj čaj djelotvoran u smanjivanju neželjenih posljedica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije. Obilje mikroelemnata i flavonoida ojačava imuni sistem i popravlja krnu sliku.

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primjećeno je da svakodnevna upotreba zobi u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase, sportisti su imali više energije i osjećali su se bolje.

Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska, a ne koriste zob, obavezno treba da počnu da je jedu i piju čaj od zobi.

Jak čaj od ovsene slame ili neljuštenog sjemena toplo preporučujem svima koji pate od ekcema, imaju osjetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab. Kupke od ovsa treba primjenjivati dva puta nedeljno.

Čaj od zobi za jačanje organizma:

Punu šaku neoljuštene zobi operite hladnom vodom, ocijedite pa nalijte litrom hladne vode. Zagrijte do ključanja, pustite da vri 5 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite da stoji jedan sat.

Procijedite i pijuckajte u toku dana po želji zaslađeno medom. Ovaj čaj dajte slabunjavoj i malokrvnoj djeci i osobama koje se oporavljaju nakon iscrpljujuće bolesti.

Čaj od zobi za jačanje nervnog sistema:

Pet kašika neoljuštenog ovsa operite, pa nalijte litrom hladne vode, zagrijte do ključanja pa pustite da vri minut dva. Skinite sa šporeta pustite da se prohladi minut – dva, pa dodajte po dvije supene kašike matičnjaka (Melissa officinalis) i majčine dušice (Thymus serpillium).

Poklopite i ostavite da stoji pola sata procijedite i pijte u toku dana.

Čaj od zobi za proljećno čišćenje organizma:

  • Zob (Avena sativa) 200g

 

  • Kopriva (Urtica dioica) list 100g

 

  • Rastavić (Equisetum arvense) 100g

Sve biljke pomiješajte pa pet supenih kašika smeše prelijte litrom hladne vode i zagrijte do ključanja. Kada provri kuhajte par minuta, pa skinite sa šporeta i ostavite da stoji jedan sat. Procijedite i pijucjakte u toku dana u malim gutljajima.

Kupke od zobi protiv ekcema:

Pola kilograma neljuštenog ovsa ili ovsene slame kuhajte 5 minuta u 6 litara vode. Ostavite da se ohladi pola sata pa procijedite i dodajte u vodu za kupanje.

Ostanite u toj vodi 15 minuta, obrišite se (bez ispiranja vodom), pa oboljele dikelove kože namažite nevenovim uljem u koje možete dodati i nekolko kapi esencijalnog ulja lavande. Ove kupke praktikujte tri puta nedeljno.

Za to vreme potrebno je svakodnevno piti litar sledećeg čaja:

  • Divlja dan i noć (Viola tricolor) 200g

 

  • Kopriva (Urtica dioica) 100g

 

  • Veronika (Veronica officinalis) 100g

Sve biljke pomiješajte pa 5 supenih kašika smeše prelijte litrom hladne vode, pa kuhajte 5 minuta. Ostavite da se prohladi pola sata, procijedite i pijte u toku dana.

Čaj protiv promuklosti i za vraćanje «izgubljenog» glasa:

Punu šaku neoljuštenog ovsa prelijte litrom hladne vode, zagrijte do ključanja, pa kad provri dodajte dvike kašike semena anisa (Pimpinela anisum) i nastavite da kuhate tri-četiri minuta. Skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi pola sata.

Procedite, dodajte ti kašike meda, promiješajte i pijucajte u malim gutljajima u toku dana.

Vezani članci