Menu Close

PORUKA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Da sam na mjestu Dragana Čovića ne bih prijetio. Očekujem da Christian Schmidt !”

Kako kaže, bitno je da bude 2:1, samo da ne bude u korist onih koji ne doživljavaju ovu zemlju, već u korist onih koji bi da ovu zemlju sačuvaju, pa čak i da ljudima poput Dodika ostane prilika da žive u ovoj zemlji. Kandidat koalicije Demokratska fronta – Građanski savez za Predsjedništvo BiH i aktuelni član te institucije Željko Komšić gostovao je večeras u emisiji Centralni dnevnik Face televizije.

Nadam se da mogu i četvrti put u Predsjedništvo, sve ovisi o ljudima u ovoj zemlji. Očekujem da će Christian Schmidt nametnuti izborni zakon. Odustalo se od onih problematičnih procenata, koliko ja znam. Na to bi se sigurno išlo apelacijom pred ESLJP, bez obzira što je on visoki predstavnik. Neke informacije iz Zagreba govore da bi to mogao uraditi sutra, pa onda informacije da neće sutra, nego nakon zatvaranja birališta, ali moglo bi se desiti od nedjelje navečer pa do utorka, ističe Komšić.

Komšić je komentarisao i priznanje iz Hrvatske da su lobirali Schmidta.

“Mislim da je Plenković nesvjesno priznao cijelu operaciju. U objavi Vlade Hrvatske išao je da ponizi Milanovića i prikaže sebe kao nekoga ko štiti prava Hrvata u BiH. Nije nikakva tajna da Schmidt gaji simpatije prema interesima Hrvatske u BiH. Čovjek nosi jedno od najvećih odlikovanja Hrvatske. Poslan je ovamo da instalira interese Hrvatske u BiH.

Moramo mi u Sarajevu biti jedinstveni i znati šta hoćemo. Ako se mi udružimo ovdje i pokažemo šta mi hoćemo, bit će lakše. Mislim na ljude koji sebe i stranke tituliraju probosanskim. Sjetimo se samo kako je bilo od 92. do 95. Washingtonski sporazum došao je kada je ARBIH počela pobjeđivati HVO, a Dejtonski se desio kada je Armija BiH došla pred Banja Luku. Kad si jak onda te slušaju, kad si razjedinjen onda si objekat i jelo na stolu. Pogledajmo Palestince, da su svi oko te države zajedno, bilo bi drugačije”, naveo je Komšić.

Kandidat DF-GS koalicije za građansku državu dodaje da ako ljudi misle da su Dodik i Čović neozbiljni u onom što rade, onda se varaju.

“Nije to nikakva predizborna priča, to su ozbiljne priče. Kad se kaže problemi na jugu misli se na ono što Čović najavljuje. Problemi na jugu su pokušani i ranije, a znamo kako se završilo i ne bih nikome preporučio da se time ne igra. Može se desiti da po narodnoj tjeraš zeca iz grma, a istjeraš mečku. Da sam na mjestu Dragana Čovića ne bih prijetio krvlju, jer mi smo dosta krvi vidjeli.

Možemo biti mudri, pametni i strljivi, ali se ne bih igrao s takvim stvarima. HDZ Hrvatske je 2018. godine otvoreno imao plan kako šta raditi za izbore u BiH i na sam dan izbora. Nije tajna da u predjelima gdje je HDZ vlast, da je upitna regularnost izbora. U ovakvoj zemlji nemamo efikasan mehanizam da to iskontrolišemo. Dešava nam se sada trgovina biračkim mjestima između HDZ-a i drugih stranaka u FBiH. HDZ ne vjeruje Komšiću, a ne hrvatski narod”, ističe Komšić.

Poručuje da je bh. politici imanentno licemjerje.

“Za BiH je sada bitnije 2:1 za BiH u Predsjedništvu nego 2018. Bježao sam od te priče, ali me stanje natjeralo da shvatim da je to sada bitnije. Pogotovo, jer imate čovjeka u Evropi koji se ponaša kao luđak i prijeti nuklearnim oružjem, anektira dio suverene države, prijeti da će to sad smatrati ruskom teritorijom… U ovim okolnostima, pogotovo balkanskim i pritiscima neonacističkih krugova u Evropi u kojima ima dosta antiislamizma, izrazito se osjeti u BIH, vrlo je bitno imati 2:1 u Predsjedništvo za BiH. Po meni, u BiH, nema manjina i većina i taj sistem vrijednosti je na udaru”, kaže Komšić.

Kako kaže, bitno je da bude 2:1, samo da ne bude u korist onih koji ne doživljavaju ovu zemlju, već u korist onih koji bi da ovu zemlju sačuvaju, pa čak i da ljudima poput Dodika ostane prilika da žive u ovoj zemlji. “U kakvoj situaciji se nalaze Oružane snage BiH, one su izvrzne. Od 5 ocjena, oni su dobili 3 odlične i dvije vrlo dobre na NATO ocjenjivanju.

Bitno je kako se komanduje u diplomatiji, u kontaktima s međunarodnim zvaničnicima…ima mnogo stvari gdje je odnos snaga u Predsjedništvu bitan, ali kada govorimo o onom što Čović i Dodik pričaju, vrlo je bitno ko će biti mandatar, jer Predsjedništvo odlučuje o tome prostom većinom 2:1. To je ono što žulja Dragana Čovića i Milorada Dodika. To je igra o kojoj se sada govori i na šta igra i Čović, jer bi sad Hrvat po nekom prećutnom redu trebao biti Hrvat mandatar, nigdje ne stoji da treba biti iz HDZ-a.

Što se mene tiče može biti i iz reda ostalih. To je suština priče – ko će biti mandatar, jer predsjedavajući Vijeća ministara je dosta jaka funkcija. Čović je trenutno odsjećen od međunarodnih govornica, a pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara bi ga vratila u igru”, rekao je Komšić.

Dodao je da je Bakir Izetbegović, ničim izazvan licitirao imenima za prvog čovjeka Vijeća ministara. “Piramida vlasti će se slagati tako da onaj ko da HDZ-u mandat mora znati da će cijena biti Vlada Federacije BiH. To je Bakirova ponuda zapravo HDZ-u “mi smo spremni”. A Čović stalno prijeti SDA 11-orkom”, naveo je lider Demokratske fronte i dodao:

“2:1 u Predsjedništvu za BiH je mnogo bitnije nego se to vidi. Neke strukture iz međunarodne zajednice pomažu HDZ priču o izbornom zakonu i preskaču presude ESLJP, pričaju da smo svakako podijeljeni, što me iskreno čudi. Puno opasnosti je pred nama. Prošlo je vrijeme odbrambenog garda, vrijeme je da i mi pokrenemo inicijativu. I zato je bitno 2:1”.

(Nastavak na Slobodna-Bosna)

Vezani članci