Menu Close

PORUKA ZA BIRAČE PRED IZBORE: Zašto je za budućnost BiH važno da u Predsjedništvu bude 2:1 za državu..

BiH/Predsjednik HDZ-a, odnosno Krišto bi se s Dodikom potrudila zasigurno da se izglasa zaključak o neutralnosti BiH, a zasigurno ne bi, kao što je to uradio Komšić uz Džaferovićevu podršku, izdao instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno ministrici Biseri Turković da “u svojim daljim aktivnostima po pitanju ruske agresije na Ukrajinu postupa po povelji Ujedinjenih nacija”.

Država Bosna i Hercegovina je na samitu Brdo-Brijuni održanom ove sedmice odnijela još jednu malu diplomatsku pobjedu. Još jednom pokazalo se koliko je bitno u Predsjedništvu BiH imati omjer 2:1 u korist jačanja države, piše Faktor.ba. Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF) su bili kategorično protiv uvrštavanja u Deklaraciju “legitimnog predstavljanja” i konstitutivnosti, što su na mišiće pokušali da uguraju predsjednici Hrvatske i Srbije Zoran Milanović i Aleksandar Vučić. 

Milorad Dodik je bio za, ali Džaferović i Komšić su svojim djelovanjem ubilježili za državu još jednu pobjedu. “Uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogu reći da nisu promijenjeni zvanični stavovi države Bosne i Hercegovine o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, rekao je Džaferović u svome obraćanju učesnicima samita Krimske platforme, koji je održan krajem prošlog mjeseca.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU-a i NATO-a. Pokrenuo ju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014. Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović uopće ne učestvuje na ovom samitu, što je odbijeno glasovima Džaferovića i Komšića. Uz to, Dodik je predložio i zaključak da BiH zauzme neutralan stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, što je također odbijeno.

Dodikovo insistiranje na neutralnosti naše države značilo bi promjenu dosadašnjih zvaničnih stavova Bosne i Hercegovine o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, od februara ove godine, Dodik nije ni u najblažoj formi dao podršku napadnutoj zemlji. Naprotiv, ruski predsjednik Vladimir Putin, kojega je zbog agresije skoro cijeli svijet osudio, za njega je mudar i dobronamjeran.

Šta bi za državu Bosnu i Hercegovinu, koja teži kao EU i NATO integracijama, značilo da je kojim slučajem u Predsjedništvu BiH, kada je riječ o odnosu naše zemlje prema ruskoj agresiji, odnos snaga bio drugačiji, 2:1 protiv države? Da je umjesto recimo Komšića sjedio Dragan Čović, odnosno, najpametnije i najljepše biće Borjana Krišto?

Predsjednik HDZ-a, odnosno Krišto bi se s Dodikom potrudila zasigurno da se izglasa zaključak o neutralnosti BiH, a zasigurno ne bi, kao što je to uradio Komšić uz Džaferovićevu podršku, izdao instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno ministrici Biseri Turković da “u svojim daljim aktivnostima po pitanju ruske agresije na Ukrajinu postupa po povelji Ujedinjenih nacija”.

“Smatram kako je glasanje u Predsjedništvu BiH o tome da li treba ili ne BiH ispunjavati međunarodne obaveze koje je preuzela potpisivanjem međunarodnih akata, stoga nepotrebno. Predlažem Vam da se u svojim daljim aktivnostima po pitanju agresije na Ukrajinu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH rukovodi načelima međunarodnog prava koja su neupitna”, naveo je Komšić i dodao: “BiH se već pridružila stavovima EU-a u UN-u, kao i na glasanju za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope. U skladu s tim su stavove BiH već iznijeli i šefovi misija BiH pri UN-u u New Yorku i pri Vijeću Evrope u Strazburu”, zaključio je Komšić.

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje. Tada je saopćeno da Prеdsјеdništvо BiH prаti pоrаst pоlitičkih nаpеtоsti u Ukrајini i pоgоršаnjе mеđunаrоdnih оdnоsа u vеzi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

Vratimo se odnosu u Predsjedništvu BiH i scenariju prema kojem je omjer 2:1 protiv države. Čović, iako stalno ističe da HDZ podržava politiku EU-a, nikada nije direktno osudio rusku agresiju, a iz svih njegovih izjava dalo se zaključiti kako je rad kao i Dodik da BiH bude neutralna. Stoga je izuzetno bilo bitno, posebno u kontekstu mijenjanja geopolitičke situacije, da naša zemlja zauzme stranu na koju se svrstao cijeli civilizovani svijet, a ne da bude neutralna.

Cijeli tekst pročitajte na Fokus.ba ..
(Slobodna-b)

Vezani članci