Menu Close

POMFRIT MOŽETE JESTI I KAD STE NA DIJETI..

Često ste se pitali dok ste bili na dijeti da li će biti problem ako pojedete malo slasnih prženih krompirića, odnosno pomfrita.

Ubuduće vas ne treba mučiti ovo pitanje, jedno istraživanje kaže da to možete učiniti. Prema istraživanju koje je objavio Univerzitet u Kaliforniji i pomfrit je sastavni dio dijete. Naime, naučnici su sastavili jelovnik za 86 pretilih osoba i oni su ga slijedili tri mjeseca.

Ali, jelovnik je specifičan po tome što je sadržavao od pet do sedam porcija krompira u sedmici. Poslije tri mjeseca svi učesnici u ovom programu prehrane su izgubili višak kilograma. No, prije nego što istrčite do najbližeg fast-fooda, trebate znati da sve zavisi od toga kako je pomfrit pripremljen i naravno koliko jedete.

Idealna temperatura za prženje pomfrita je između 170 i 180 Celzijevih stepeni – savjetuje nutricionista Vanderlei Marchiori, iz brazilskog udruženja sportske prehrane. Ona kaže da obratite pažnju na dim koji izlazi iz tave, ako ga je previše to znači da ste previše zagrijali svoje jelo. Ulje ne bi smjelo prelaziti iznad hrane. Nema smisla sipati previše ulja. Što ga više ima, krompir će ga više apsorbovati – kaže Marchiori.

Vezani članci