Menu Close

PERETE LI PILETINU: EVO ZAŠTO JE OVO NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI!

Perete li piletinu prije pečenja detaljno vodom jer vjerujete da tako uklanjate bakterije s mesa.

Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odjeći. Stručnjaci kažu da je jedini pravi način da se unište bakterije, taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji čiste piletinu misle da na taj način peru razne bacile sa nje.

I dok jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija, kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne radi ništa protiv toga. U stvari, pranje piletine zapravo pogoršava ovaj problem, jer pranje vodom može da širi bakterije oko sudopera, pultova, pa čak i vaše odjeće.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način da se eliminišu bakterije kuhanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe. Minimalna temperatura kuhane piletine treba da bude 165 stepeni. Čak su i profesionalni kuhari podijeljeni po ovom pitanju.

Čuvena Julia Child bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila da nema potrebe za pranjem. Gartenova na svojoj strani ima nauku koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga da se to radi osim vezivanja za dugogodišnje navike.

Ako ostanete lojalni pranju piletine, pokušajte da je ne perete barem jednom da vidite da li zaista možete primjetiti razliku. Ako odlučite da nastavite sa svojom navikom pranja, moraćete da preduzmete mjere za pravilnu dezinfekciju bilo koje površine sa kojom je prskanje moglo da dođe u kontakt kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija. Pažljivo rukovanje i priprema sirove živine je neophodna za očuvanje zdravlja.

Vezani članci