Menu Close

Pečenje od junećeg buta..

Komad mesa pripremljen u pećnici ima višestruke prednosti. Za početak ne zahtijeva maženje i paženje, odnosno stajanje nad štednjakom. Ako znate što radite, oduzet će vam minimalnu količinu vremena..

Može se jesti toplo, ali i hladno. Danas, sutra pa možda i koji dan iza, u raznim kombinacijama i s raznim prilozima. U ovom receptu je koristen juneći but koji je postao sočan upravo zbog jednostavnog premaza na bazi maslaca i svježeg origana i peršina te češnjaka. Isti premaz možete koristiti i kao marinadu.

SASTOJCI: 1.2 kg junećeg buta (lažni biftek), 125 g maslaca, 150 g žutog luka, 50 g svježeg lista peršina i origana, 5 režnjeva češnjaka, sol, papar..OSTALO: 2 ljubičasta luka, ½ limuna, 4 medvjeđa luka, 70 g gljiva

PRIPREMA:

Juneći but izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata prije pripreme. Nožem uklonite višak masnoće i žilica s površine mesa. Ako imate komad junetine nejednake debljine, oblikujte ga u jednako debelu roladu i učvrstite koncem. Tako ćete osigurati da se meso ravnomjerno ispeče.

U sjeckalici usitnite žuti luk, češnjak, svježi list peršina i origana, maslac te sol i papar. Dobivenom smjesom premažite but sa svih strana pa ga stavite u duboku vatrostalnu posudu. Odmah možete staviti i gljive, polovice luka i limun. Zagrijte pećnicu na 250°C i prvih 15 do 20 minuta pecite meso bez poklopca. Na mesu će se napraviti korica koja će mu zatvoriti pore.

Nakon toga smanjite temperaturu na 165°C i nastavite peći meso. Dužina pečenja će ovisiti o težini mesa te o željenom stupnju termičke obrade. Komad junetine od 1.2 kg kojeg sam koristio za ovaj recept pekao sam dodatnih 50 minuta na 165°C i postigao stupanj pečenosti koji vidite na fotografijama. Pečenje poslužite uz povrće s kojim se peklo, a sve dodatno možete preliti umakom od pečenja i maslaca.

Vezani članci