Menu Close

Pauza za dušu: Zašto biste trebali napraviti kratku stanku u parku poslije posla?

Ako provedete dnevno samo 20 minuta u gradskom parku, osjećat ćete se sretnije i zadovoljnije, a pritom ne morate ni vježbati, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.

Studija koju su proveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućuju da “urone” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja znanstvenika s američkog Sveučilišta Alabama u Birminghamu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research.

Posjetitelji parka obuhvaćeni istraživanjem kazali su da se nakon boravka ondje puno bolje fizički i mentalno osjećaju, rekao je voditelj studije Hon K. Yuen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako razina tjelesne aktivnosti sudionika istraživanja nije bila povezana s poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju baviti se ni lakšom tjelovježbom zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika znanstvenike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama potiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

“Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamjenjuju stambenim i poslovnim zgradama. Premda znanstvenici stalno podastiru sve više dokaza o vrijednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svjedoci sve manjeg broja takvih prostora”, napominje suautor studije Gavin Jenkins.

(Zadovoljna.hr)

Vezani članci