Menu Close

PAŠA LOKUM ili SULTANOVA SLATKA SARMA..

Ukusan, a jednostavan desert. Probajte

Ako ste se bojali da je napravite najviše iz straha da će vam se raspasti mi vam danas predstavljamo video zapis pripreme ovog kolača. Morate ga probati, brz za napraviti a najbolje je to što može odmah da se jede.. SASTOJCI: 1 litar mlijeka, 150 grama šećera, 100 grama gustina (nišeste), 70 grama brašna, 30 grama kakaoa, 250 ml slatke pavlake, 200 grama kokosa, 50 gr margarina

PRIPREMA:

Pomiješati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer ( po želji ) i 200 – 300 ml mlijeka. Ostatak staviti da provri. Dok čekamo u veliki pleh posuti sav kokos i rasporediti ravnomjerno svuda, protresite tepsiju lijevo – desno. Kad mlijeko provri zakuhati smjesu i miješati. Prvo je rijtka, pa ima malo grudvica, pa se stegne i grudvice nestanu.

Skloniti sa vatre i dodati margarin pa miješati dok se skroz ne sjedine. U početku izgleda vodeno ali se lagano spajaju. Preko kokosa istresati skuvani “puding”. Šarajte svuda, po celoj tepsiji, da što manje razvlačite. Kada uspijte i razvučete ravnomjerno svuda ostavite da se ohladi, pa stavite 30 minuta u frižider.

Ulupajte slatku pavlaku pa premažite preko “pudinga” . 150 – 200 gr šlaga ulupanih sa mlekom ili kiselom vodom može da zamijeni slatku pavlaku. Isjecite u štrafte i uvijajte do pola štrafte. Uvijete u krug, pa presiječete. Desnom rukom držite a lijevom nožem presječete. Prvu slatku sarmu ne možete dodatno uvaljati u kokos koji je dole nego nju sklonite na tacnu. Svaku sarmu još malo uvaljati u kokos koji je ispod i posuti još sa tim kokosom. Čuvati u frižideru do služenja ili odmah služiti. Prijatno.

Izvor: cazin.net

Vezani članci