Menu Close

OVO SU TRI ZAČINA KOJA ČISTE PLUĆA..

Konzumacijom određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari u organizmu.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protuupalnim djelovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije dišnog puteva, a istraživanja su pokazala da je i učinkovit pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duhanskih proizvoda. Daje okus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine češnjaka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On snaži imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima. Iako ovaj gomoljasti korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije u posljednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na domaćem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smjelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira imate li pri ruci svježi gomolj ili začin u prahu. Neka istraživanja su pokazala da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih tvari kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti dišnog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je s malo crnog papra.

Vezani članci