Menu Close

Ovo su neke od namirnica sa skrivenim otrovnim dijelovima..

Jesti povrće od korijena do vrha odličan je način da se smanji otpad. Ali treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi te gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična supstanca solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što počnete termički obrađivati krompir. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su jesti tu namirnicu tek u 18. vijeku. Jedan od razloga skriva se i u lišću paradajza, koje sadrži toksične supstance solanin i tomatin, a koje mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca.

Jabučne koštice

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je supstanca koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je vazno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti te dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. Ali konzumacija lišća te zeljaste biljke može vam zaraditi posjetu hitnoj službi. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do ozbiljnijih napada.

Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u tim dijelovima patlidžana.

Izvor: punkufer.hr

Vezani članci