Menu Close

Ovo su četiri štetne navike koje bude žgaravicu…

Onaj neugodni osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivamo žgaravicom.

Ta tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sistemu, a ponekad je, jednostavno, znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

Jutarnja kafa na prazan želudac. Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade, nalaze se pića s velikom količinom kofeina, poput kafe, stoga nju nikako nemojte piti na prazan želudac.

Ispijanje alkohola uz cigaretu. Alkohol i duhan, također, utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Tačnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.

Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma sa pepermintom. Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte sebi žgaravicu.

Mali noćni zalogaji. Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noćne sate i potom se vratiti u krevet. Čim legnete, želučane kiseline lakše nalaze put do jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja, onda će u vašem tijelu započeti proces probave, što znači da ćete imati više kiseline u želucu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Vezani članci