Menu Close

OVO NAJZDRAVIJI DORUČAK ZA SVAKU ŽENU: BORI SE PROTIV VIRUSA, POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU..

Svaka žena koja vodi računa o sebi, pazi šta i kako jede. Mješavina meda i cimeta je izuzetno ukusna i blagodarna za tijelo. Med je proizvod koji se ne kvari, dok za cimet kažu da se poklanjao samim carevima. Danas su nam ova dva proizvoda dostupna, pa ukoliko ih konzumirate ujutru na prazan stomak, evo kakve dobrobiti imate od njih:

Usporavaju starenje – Med je prirodni antioksidans koji sadrži organske kiseline, enzime, flavonoide i fenole. Izuzetno je blagotvoran za organizam, pa se preporučuje redovno konzumiranje pogotovo onog tamnije boje. Cimet sadrži polifenole, te je poznat kao izuzetno jak antioksidans. Cimet po dobrobiti za organizam, nadmašuje 26 vrsta ljekovitog bilja uključujući bijeli luk i origano.

Poboljšavaju rad srca – Kombinacija meda i cimeta poboljšava rad srca i uspostavlja normalnu funkciju. Med povećava protok krvi do srca, te na taj način proširuje zidove arterija. Med je antioksidans koji spriječava stvaranje ugrušaka, a samim tim spriječava i mogućnost nastanka srčanog ili moždanog udara. Cimet je poznat po tome što uništava “loš” holesterol, a povećava “dobar” holesterol u našem organizmu.

Bore se protiv virusa – I med i cimet imaju antibakterijsko djelovanje, pa ih možete koristiti i kod infekcije bešike i mokraćnih kanala. Med je prirodni antibiotik koji uništava bakterije. Godinama se koristio za dezinfekciju rane. Cimet ima antibakterijsko, protivupalno i antigljivično djelovanje.

Pomažu pri mršavljenju – Kombinacija meda i cimeta nije dijeta. Ova mješavina može da ubrza metabolizam i da pomogne pri mršavljenju ali samo ako ste redukovali ishranu i redovno vježbate. Zamjenite slatkiše sa medom. Konzumiranje umjerenih količina meda umjesto rafiniranog šećera smanjiće broj kalorija koje unosite u organizam.

Cimet smanjuje nivo šećera u krvi a povećava osjetljivost na insulin koji je odgovoran za metabolizam. Zbog toga će cimet ubrzati metabolizam i glukozu pretvoriti u energiju, a ne u salo. Kako biste znatno ubrzali metabolizam popijte svako jutro, pre doručka jednu čašu vode u kojoj ste razmutili kašičicu meda i pola kašićice cimeta. Ovaj postupak ponovite i pred spavanje.

Regulišu nivo šećera u krvi – Visok nivo šećera u krvi može da izazove niz bolesti, među kojima je i dijabetes. Dokazano je da med može smanjiti nivo šećera u krvi. 17 procenata meda je voda, ostalo je uglavnom fruktoza i glukoza. Med se izuzetno lako apsorbuje u organizmu, pa je preporučljivo da dijabetičari koriste ovaj proizvod. Cimet takođe reguliše nivo šećera u krvi. Ova tvrdnja je i naučno dokazana. Međutim, cimet nije lijek ali je poželjan kao dodatak ishrani.

Ostaje samo da vodite računa od koga kupujete med. Pre konzumiranja morate biti sto posto sigurni da je proizvod prirodan i čist. Kada je reč o cimetu, najbolje bi bilo da kupite štapiće cimeta, jer cimet u prahu proizvođači često miješaju sa drugim proizvodima pa nećete dobiti čist cimet. Na vama je da ne budete lijeni, te da svako jutro započnete upravo ovom magičnom mješavinom.

Napomena: Preporuka svih nutricionista je da se uz cimet i med, svako jutro konzumira i pasta od susama (tahini). Najbolje je da dan započnete doručkom koji čini kriška integralnog hljeba na kojoj je namazan tahini, pa med i preko cimet, piše Stil.kurir.rs. Zahvaljujući tom doručku vi ćete u tijelo unijeti sve potrebne vitamine i minerale, energiju za novi dan, ali ćete i da ubrzate metabolizam.

Vezani članci