Menu Close

OVO JE DRUGAČIJI NAČIN PRIPREME TJESTENINE..

Posljednjih dana se na društvenim mrežama povukla rasprava gdje bi svako zaključio da prostora za to nema.

Riječ je o kuhanju tjestenine, a pitanje je sljedeće – može li se „manistra“ pripremiti na način da počnete od njenog uranjanja u hladnu vodu?

Jer vjerovatno ste kao i velika većina stanovnika na svijetu tjesteninu navikli kuhati u kipućoj vodi.

Ali i prilično jednostavna je opaska na Twitteru, jednog jedinog korisnika na račun toga kako njegova djevojka priprema omiljeno italijansko jelo, uspjela izazvati tešku raspravu.

Ona ju, naime, uranja od samog početka u hladnu vodu, tek potom čeka da ona zakuha.

Moja djevojka je upravo stavila nekuhanu tjesteninu u hladnu vodu, a nakon što sam joj rekao da bi ipak trebala pričekati da ona zakuha, rekla mi je. „Doslovno su svi muškarci isti“ – požalio se korisnik.

A, ako ste pomislili da su se eksperti u talijanskoj kuhinji uhvatili za glavu, iznenadit će vas da su u obranu prozvane cure stali brojni, pa i neki poznati, kuhari.

Među njima su, piše magazin People, i J. Kenji Lopez-Alt te Alton Brown, voditelj emisije „Good Eats“ na kanalu Food Network.

Osim ako ne kuhate svježu tjesteninu ili posebnu sušenu, njena metoda je sasvim u redu – pripomenuo je prvi kuhar, a drugi podvukao: „Ja svu svoju tjesteninu kuham baš tako, u hladnoj vodi“.

Ranije je Brovn o svojoj tranziciji na hladnu vodu kad je riječ o kuhanju tjestenine pisao i ovo: „U to vrijeme nisam još bio razvio instinkt da preispitam klasično ustaljene poteze u svojoj glavi.

A iako ovime riskiram da me ikada puste u Italiju, više mi se sviđa okus špageta koje počnem pripremati na hladno…“.

I njegov kolega Lopez-Alt izrazio je oduševljenje umakom koji se stvori kad se omiljeni ugljikohidrat priprema u maloj količini hladne vode.

Način pripreme:

Špagete stavite u tavu i prelijte sa šest čaša hladne vode. Pustite da zakuhaju, posolite, a u odvojenoj posudi pripremite tri kašike malsinova ulja, dvije kašike maslaca i kašiku crnog bibera.

Sjedinite u smjesu dok ne zavrije, a zatim dodajte u tjesteninu koja se kuha.

Pojačajte vatru i dodajte parmezan i pecorino sir, miješajte dok se ne zgusne.

 

Vezani članci