Menu Close

OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI AJVAR, EVO STA TREBA DODATI NA POLA KUHANJA OBAVEZNO..

EVO KAKO SE PRAVI NAJBOLJI AJVAR..

Ovo je samo jedan od načina kako se sprema domaći ajvar jer će svaka domaćica reći da je baš njen recept pravi i original. POTREBNO JE: 10 kg crvene paprike kvalitetne, 2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu, 1 l ulja, 1-2 kašike esencije ili sirće, bijeli luk, so

PRIPREMA: Papriku lijepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila. Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i sjemenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudu koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lijepo ocijedila od vode i ostaviti preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim vrećama koji više. Sutradan papriku samljeti na mašini za meso. Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno miješati da ne zagori jer je velika količina. Na pola kuhanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa miješanjem dok se ajvar ne skuha, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

Kada kuhačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Prije nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promiješati. Neko ukuhanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10). Promiješati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrijane u rerni.

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići. Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mjesto. Pravi domaći, južnjački ajvar je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.

Vezani članci