Menu Close

Ovaj ukusan orašasti plod utječe pozitivno na naše zdravlje

Ovaj ukusni orašasti plod trebao bi postati redovini dio prehrane jer na puno načina utječe pozitivno na zdravlje. Orašasti plodovi poput badema, orasa, indijskih oraščića, zdrave su grickalice za kojima uvijek trebate posegnuti umjesto za čipsom, štapićem ili smokijem.

Konzumacija pistacija smanjuje razinu kolesterola i osigurava tijelo antioksidansima koje obično nalazimo u namirnicama biljnog porijekla. Ovaj je orašasti plod odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala. Bogat je kalcijem i željezom, što znači da je dobar za zdravlje kosti i zubi, a isto tako pomaže osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Također, sadrži puno kalija što pogoduje osobama koje imaju povišeni tlak.

Prednost ovog ploda je i ta što je dostupan u trgovinama tijekom cijele godine, a dobra je vijest da osim što ih možemo pronaći slane i u ljsuci, možemo naći i one bez ljuske. Pistacije su kod nas poznate kao egzotičan snack i propržene sa soli, ali okrenite se i sirovim pistacijama, koje se mogu dodavati u salate i deserte.

Pistacije smanjuju osjećaj gladi, jer kontroliraju hormone koji ju stimuliraju te tako mogu poboljšati dugoročno kontroliranje razine šećera u krvi. Nezasićene masnoće iz pistacija dokazano pomažu sniziti loš kolesterol (LDL) i povećati dobar (HDL) koji štiti srce. Vitamin B6, kojim pistacije obiluju, ima utjecaj i na živčani sustav.

 

Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Također pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prijenos živčanih impulsa kroz živčani sustav. Drugim riječima, želite li živačni sustav u tip-top formi, jedite pistacije.

Konzumacija pistacija može učiniti čuda za vašu kožu. Sadržaj vitamina E u plodu je izvrstan antioksidans koji štiti membranu kože od štetnih vanjskih utjecaja. On ubrzava liječenje oštećene kože te se bori protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, stimulira cirkulaciju vlasišta i tjemena te pomaže u održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju.