Menu Close

OVAJ SOK POMAŽE U BORBI PROTIV NAJTEŽIH BOLESTI…

Velike količine prirodnih šećera koji su osnova građe ovog voća, sok od ananasa najčistiji je oblik voćnog soka..

Ako želite sok bez dodanih vitamina, slobodni ste iscjediti ga sami, a evo i nekoliko dobrih razloga zašto bi to trebali učiniti. Jedini dodatak soku od ananasa je askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, a dodaje se kako bi očuvala boju i ukus soka. Ananas je najveći prirodni izvor enzima bromelaina. Upravo zbog bromelaina, ananas je snažno sredstvo u borbi protiv raka.

Uostalom, osim za preventivne potrebe, ananas se može konzumirati i tokom hemoterapije kako bi suzbio rast kancerogenih ćelija. I druga svojstva ananasa dobra su u borbi protiv raka, a posebno raka prostate i raka debelog crijeva. Takođe, zbog vitamina C sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su da unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca.

Srce čini zdravim – Zbog vitamina C, sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su kako unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Poboljšava vid – Zbog toga što štiti od pojave očne mrene, sok od ananasa, izvor ključnog vitamina C, čak je i prvo sredstvo zaštite od ovog zdravstvenog problema, tvrde znanstvenici koji su zaključili kako veće količine vitamina C smanjuju rizik od pojave očne mrene.

Poboljšava plodnost žena i muškaraca – Zbog brojnih vitamina i minerala, cinka, željeza i folne kiseline, sok od ananasa pospješuje šanse za začećem kod žena, ali i kod muškaraca. Prevenira pojavu astme koja je rezultat tjelovježbe – Budući da je ananas sjajan izvor beta-karotena, istraživanja su utvrdila kako je zbog toga i jako pogodan za prevenciju simptoma astme koji se javljaju za vrijeme tjelovježbe.

Liječi osteoartritis – Istraživanja su pokazala kako bi ananas bilo odlično uključiti u tretmane osteoartritisa jer je ananas bogat antiupalnim bromelainom. Štiti stanice – Ananas je bogat manganom, nutrijentom koji štiti od starenja i raznih bolesti koje nastaju kao posljedica staničnih oštećenja.

Vezani članci