Menu Close

OVAJ MAGIČNI KOLAČ USPJEVA I POČETNICIMA U KUHINJI..

Zašto se Magični kolač zove tako?

Zato jer se iz jednog tijesta koje se peče u jednom protvanu dobije kolač s tri različita sloja: na vrhu je biskvit, u sredini krema, a na dnu gusti sloj poput biskvita bez rupica. “Magični kolač je desert od tri sloja, a svi slojevi dobe se iz jednog tijesta koje se peče u jednom protvanu”

Kolač se radi od najjednostavnijih sastojaka (jaja, šećer, maslac, brašno, mlijeko), a magija se događa zbog načina kojim se sastojci dodavaju u smjesu. Kolač se peče na niskoj temperaturi (150 stupnjeva Celzijevih) 50 minuta tokom kojih se sastojci razdvajaju u tri sloja. Isprobajte i recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za 15 minuta.

Sloj na dnu nastaje zbog miješanja žumanjaka s brašnom, srednji kremasti sloj nastane jer je omjer mlijeka i brašna veći nego kod većine recepata za kolače, dok su gornji biskvit tučeni bjelanjci koji tijekom pečenja isplivaju na površinu. SASTOJCI za Magični kolač: 3 jaja, 1 kašika vode, 90 grama šećera, 90 grama maslaca (otopljenog), 90 grama brašna, 1 kaškica ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 375 mililitara mlijeka

POSTUPAK: Odvojite bjelanjke od žutanjaka te žutanjke stavite u jednu posudu, a bjelanjke u drugu. Dodajte im žlicu vode i šećer. Dobro promiješajte pjenjačom. Kada smjesa postane homogena, postepeno dodavajte maslac istovremeno miješajući smjesu. Koristeći sito dodajte brašno te opet promiješajte. Dodajte ekstrakt vanilije i sol te promiješajte. Zatim dodajte mlijeko istovremeno miješajući smjesu. U drugoj posudi zamutite bjelanjke dok ne dobijete snijeg.

Snijeg od bjelanjaka dodajte prvoj smjesi i promiješajte. Okrugli duboki protvan promjera oko 36 cm premažite masnoćom i izlijte u njega smjesu. Stavite u pećnicu na 150 stupnjeva i ostavite da se peče 50 minuta. Izvadite kolač iz protvana i pospite šećerom u prahu. Izrežite ga na trokutaste šnite i uživajte u ovom mekanom, 3 u 1 Magičnom kolaču.

Vezani članci