Menu Close

OVA VOĆKA SMANJUJE RIZIK OD POJAVE RAKA, REGULIŠE ŠEĆER, ČISTI LICE..

Iako postoje stotine poznatih sorti, jedna od najčešćih je Kent koja se uzgaja na Floridi – veliko ovalno voće koje, kada sazri, ima crveno-zeleno-žutu koru.

Mango je tehnički koštičavo voće (da, poput breskve) i – interesantna informacija – potiču iz iste porodice u koju spadaju indijski orah, pistaci i otrovni bršljen. Dakle, ako ste alergični na orašaste plodove, možda morate i da se klonite manga. Isto važi i ako ste alergični na lateks, avokado, breskve ili smokve, jer svi oni sadrže proteine slične onima u mangu.

Lista hranljivih sastojaka manga je jednako impresivna kao i njegova žuta nijansa. Ovo tropsko voće izuzetno je bogato vitaminima C i A, koji imaju antioksidativna svojstva i od suštinske su važnosti za imunološku funkciju – objasnila je nutricionista Megan Bird. Vitamin C također pomaže u stvaranju kolagena, koji pomaže pri zarastanju rana, jačanju kostiju i kože, dok vitamin A igra ulogu u održavanju efikasnosti vaših organa.

Mango se takođe može pohvaliti impresivnom količinom magnezijuma koji poboljšava raspoloženje i vitaminom B koji daje energiju, uključujući 89 mikrograma B9 ili folata, po mangu. To je oko 22 posto dnevnog preporučenog unosa folata. Štaviše, istraživanja ukazuju da je mango ozbiljan izvor polifenola – mikronutrijenata koji su prepuni antioksidanata koji se bore protiv bolesti.

Pomaže bolje varenje

Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su ključna za zdravo varenje. Jedna studija otkrila je da konzumiranje manga može da poboljša simptome hroničnog zatvora kod inače zdravih ljudi. U suštini, ako vam se dešava da su vam crijeva često “lijena” ubacivanje manga u vašu svakodnevnu ishranu definitivno će to promijeniti.

Smanjuje rizik od raka

Mango je prepun antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala – kaže Bird. Slobodni radikali su nestabilni molekuli, “zagađivači”, koji cirkulišu vašim tijelom, pričvršćuju se za ćelije i tako uzrokuju štetu – objašnjava ona. To na kraju može dovesti do prevremenog starenja, pa čak i raka, jer se šteta širi na druge zdrave ćelije. Međutim, antioksidanti poput vitamina C i E u mangu vezuju se za slobodne radikale, neutrališu ih i prije svega sprječavaju štetu – kaže Bird.

Reguliše šećer u krvi

Da, dobro ste pročitali, ovo tropsko voće može da reguliše šećer u krvi. Ali, zar nije on prepun šećera? Istina, ali, studija iz 2019. godine otkrila je da mango može da smanji nivo šećera u krvi pa samim tim smanjujući rizik od bolesti poput dijabetesa. Pored toga, mango poboljšava nivo glukoze u krvi kod gojaznih ljudi.

Podržava apsorpciju gvožđa

Zahvaljujući tome što je bogat vitaminom C, mango je zaista prava hrana za one kojima nedostaje gvožđe – kaže Bird. To je zato što vitamin C pomaže tijelu da apsorbuje gvožđe koje se nalazi u hrani poput graška, pasulja i žitarica. Apsorpcija gvožđa je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i njihovu sposobnost nošenja kiseonika –objašnjava Bird.

Mango za zdravu kožu i kosu

Ako želite da pojačate svoju njegu, posegnite za ovim tropskim voćem. Sadržaj vitamina C u mangu pomaže u stvaranju kolagena za zdravu kosu, kožu i nokte – kaže Brd. Ovo je posebno bitno ako vodite borbu protiv znakova starenja, jer je poznato da kolagen zateže kožu. U mangu se nalazi i beta-karoten koji ima moć da zaštiti kožu od oštećenja na suncu.

Vezani članci