Menu Close

OTKRIJTE GDJE SE NAJBOLJE ŽIVI: Prosječna plata blizu 1600 KM, značajan rast u odnosu na prethodni period..

Prosječna neto plata u Kantonu Sarajevo dostigla je iznos od 1.585 KM, prema izvještaju objavljenom na BiznisInfo.ba. Ovaj podatak odnosi se na mart 2023. godine i predstavlja značajan porast u odnosu na prethodni period.

U februaru 2022., prosječna plata u KS iznosila je 1.474 KM, dok je u martu 2022. godine iznosila 1.354 KM. To znači da je došlo do značajnog rasta u posljednjih godinu dana.

Također, važno je napomenuti da se prosječna plata u cijeloj Federaciji BiH također povećala. U februaru ove godine iznosila je 1.193 KM, da bi se u martu popela na 1.265 KM.

Još jedan zanimljiv podatak je da u martu više nema kantona u kojima je prosječna plata ispod 1.000 KM. Srednjobosanski kanton je bio jedan od tih kantona sve do marta, kada je prosječna plata premašila tu granicu i dostigla cifru od 1.016 KM.

Nažalost, rast plata se ne može pripisati ekonomskom razvoju već inflaciji. To znači da je malo vjerovatno da je bilo kakvo povećanje zapravo ostalo građanima zbog rasta životnih troškova, prenosi BiznisInfo.ba.

Vezani članci