Menu Close

OTKLANJA BOL: EVO KAKO ĆETE SE RIJEŠITI GLAVOBOLJE BEZ TABLETA..

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 50 posto stanovništva pati od glavobolje.

Stručnjaci savjetuju da na prve znakove bola ne posežete odmah za analgeticima nego da vam liječnik utvrdi o kojoj je vrsti glavobolje riječ. Tek tada moguće je odrediti odgovarajuću terapiju. Dok to ne učinite, kao prva pomoć poslužit će i prirodni lijekovi iz vaše kuhinje. Osim što su ukusni, provjereno otklanjaju bol.

Đumbir

Stoljećima se upotrebljava i kao začin i kao lijek. Kako sprječava sintezu prostaglandina, sastojka masnih kiselina koji izaziva bol djelovanjem na živčane završetke, olakšava i glavobolju, opušta krvne žile i ublažava mučninu koja često prati glavobolju. Isjeckajte dva-tri cm korijena đumbira i prelijte s dvije šoljice vode. Pokrijte i pustite da stoji 30 minuta. Pijte svakodnevno.

Ružmarin

Ružmarin je dobar antioksidans, a pored toga ima i antiseptičko, antibiotsko i sedativno djelovanje. U narodnoj medicini najčešće se rabi kao sredstvo za bolju cirkulaciju i podizanje krvnog pritiska, a provjeren je i u borbi protiv glavobolje. Kaškicu suhog ružmarina prelijte s 250 ml prokuhane vode, ostavite da stoji 10 minuta, procijedite i popijte.

Vezani članci