Menu Close

OSVJEŽENJE ZA LJETNE DANE: PROBAJTE PUNJENE TIKVICE..

Tikvice su pravo osvježenje za ljetnji dan. Tikvice su meke i sočne, a mnogi ih jedu sa pavlakom.

SASTOJCI: 3 tikvice, 2 paradajza, šolja pirinča, 300 grama mljevenog mesa, 1 crni luk, so, biber, bosiljak, začini.. PRIPREMA: Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži. Onda se doda mljeveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se pirinač koji je prethodno stajao u vodi zbog skroba. Za to vrijeme se tikvice, presjeku na pola ukoliko su male, (velike na tri dijela) i ukloni peteljka sa kraja.

Unutrašnjost tikvice se dubi pažljivo kašikicom. Unutrašnjost tikvice se baci, a one se postave u dubokoj šerpi tako da stoje. Paradajzom popunite praznine između tikvica. Paradajz se opere i isjeku se kapice veličine otvora tikvica. Ukoliko nema dovoljno tikvica parčad paradajza zabodite između njih da bi stajale uspravno.

Tikvice pažljivo napunite mljevenim mesom i pirinčem, a onda otvor zatvorite kapicom od paradajza. Tikvice polijte vodom koju ste sipali u tiganj u kojem se dinstalo meso. Polijte ih sa toliko vode da ogreznu. Tikvice se kuvaju najmanje 20 minuta dok se pirinač ne skuha, a da su gotove proveri se viljuškom da li su omekšale.

Vezani članci