Menu Close

OMAN: Čaj vrlo pouzdano pomaže kod ozljeda i rana, kao i kod raznih krasta na koži. Kod kašlja i zasluzljenosti dišnih organa brzo..

LATINSKI NAZIV: Inula helenium

PORODICA: Compositae

NARODNI NAZIV: ovnjak, anduz

OPIS: Trajna, do 2 metra visoka, zeljesta biljka sa jakim, razvijenim korijenom. Prizemni listovi su ovalni ili eliptični, s peteljkom, a oni na stabljici su naizmjenično poredani. Svi listovi su veliki i dlakavi.

Cvjetne glavice su žute, velike, pomalo nalik na cvjetne glavice suncokreta. Biljka cvate od juna do septembra, raste po vlažnim livadama, uz rubove šuma, uz puteve, a čest je u nekim planinskim područijima.

Sada ćemo opisati kako raditi ljekovite pripravke od omana te kako ih koristiti.

Ljekoviti čaj od omana

Od pola čajne kašikice osušena korijena spravljamo oparak koji treba odstajati 15 minuta. Čaj zasladimo medom, kod kašlja i astme tijekom dana ga pijemo u manjim gudjajima po jednu šalicu. Nezasladeni čaj pijemo kod slabe probave, želučanog i crijevnog katara te za tjeranje glista.

Čajne mješavine s omanom:

Kod kašlja djelotvorna je mješavina:

omanov podanak -Helenii rhizoma 25 g

podbjelov list – Farfarae folium 25 g

kaduljin list -Salviae folium 25 g

list suličastog trpuca – Plantaginis lane. folium 25 g

Od dviju čajnih žličica mješavine spravljamo oparak. Dva do tri puta na dan pijemo vruć, uvijek svježe spravljen čaj.

Rad žlijezda probavnih organa potiče mješavina:

omanov podanak Helenii rhizoma 20 g

islandski lišaj Cetrariae lichen 20 g

zelen gospine trave Hyperid herba 20 g

korijen i zelen maslačka Taraxaci radix cum herba 20 g

vodopijin korijen Cichorii radix 20 g

Dvije čajne žličice mješavine 8 sati držimo u hladnoj vodi, potom ugrijemo do vrenja i ujutro i navečer pijemo po pola šalice toplog čaja. Zbog ljekovitih biljaka s inulinom (oman, maslačak, vodopija), čaj je preporučljiv za dijabetičare.

Čaj vrlo pouzdano pomaže kod ozljeda i rana, kao i kod raznih krasta na koži. Kod kašlja i zasluzljenosti dišnih organa brzo dovodi do poboljšanja znakova bolesti.

Upotreba omana u veterini

Kod slabog teka u stočnoj će hrani pomoći malo narezanog korijena omana. Kravama i konjima davao se i čaj od omana, kako bi se spriječila zaraza uzročnicima tuberkuloze i drugih bolesti s vrućicom.

Ljekoviti gorki tonik od omana

5 g omanova podanka, 2 g pelina, 3 g kičice i 5 g narančine kore prelijemo sa 150 ml 70%-tnog alkohola i na toplomeostavljamo 2-3 tjedna. Tekućinu nakon toga cijedimo. Uzimamo je triput na dan, po 15-20 kapi, prije jela. Takva se tinktura može koristiti više godina.

Vino od ljekovitog omana

40 g svježega podanka narežemo i prelijemo s toliko 70%-tnog etanola da ga posve prekrijemo. Ostavljamo da odstoji 24 sata, zatim dolijemo do 1 1 dobrog bijelog vina i tjedan dana ostavimo na suncu. Ocijedimo i čuvamo na hladnome. Čašica, odnosno žlica vina prije jela poboljšava probavu, slabost želuca i opću slabost nakon bolesti i operacija.

Moguća neželjena djelovanja omana

Kod svih pripravaka treba se točno pridržavati preporučene količine. Kod prekoračenja može doći do želučanih tegoba i povraćanja, jer laktoni nadražuju sluznice. Oman katkada uzrokuje i alergije, osobito u bolesnika koji su im skloni. I inače pripravke uzimamo samo kraće vrijeme.

Vezani članci