Menu Close

Obloga za natečene i upaljene oči..

Bez peršuna ukus mnogih jela je nezamisliv, ali zagovornici tradicionalne medicine ističu i brojna ljekovita svojstva ovog začina u otklanjanju različitih tegoba, nudeći i recepte. Što je najvažnije, kod peršuna je ljekovito sve – korijen, list i sjeme.

Za podsticanje mokrenja, u slučaju kada je otežano, treba izmiješati korijen, list i sjeme, pa sve sitno isjeckati. Potrebno je pet kašika. Mešavina se potom kuva pet minuta u 500 ml vode, zatim odstoji 20 minuta, pa procijedi. Pije se po šoljica, triput dnevno. Ovaj čaj istovremeno je djelotvoran kod otečenosti nogu.

Kada su oči otečene i upaljene, dvije kašike sitno isjeckanog peršunovog lista treba kuvati u 300 ml vode, dva do tri minuta, zatim sadržaj ohladiti i procediti kroz sterilnu krpu ili gazu. Dobijenim čajem više puta u toku dana ispiraju se oči, a uveče se stavljaju obloge da stoje duže vrijeme. Obloge se pripremaju tako što se šest grančica peršunovog lišća, pažljivo opranih, stavi na kapke i oči se povežu gazom. Oblog se skida tek ujutru, u zamračenoj prostoriji.

(novosti.rs)

Vezani članci