Menu Close

OBARA ŠEĆER I HOLESTEROL: Sipajte ovo u kafu,dovoljna je mala količina…

Nutricionistkinja otkrila da bi jedan začin trebalo dodavati u kafu, dok drugi snažno jača imunitet ako ga dodajete slanim jelima. Ako imate više od 50 godina i želite da vodite više računa o svojoj ishrani i zdravlju, stručnjaci imaju odličan savjet za vas. Mnoge funkcije našeg organizma opadaju kada oduvamo 50 svjećica, to je normalan deo životnog procesa i ne treba da vas zabrinjava, a postoje načini da neke od tih funkcija i pojačate kroz pametnu ishranu bogatu važnim nutrijentima.

Starenje se odražava i na proizvodnju pljuvačke i našu sposobnost da osjetimo ukus. Ako vam hrana koju jedete ima sve slabiji ukus, vrijeme je da joj dodate dva začina koja će ga pojačati, a dodatno imati blagotvoran efekat na zdravlje. Dr Pamela Pik, autorka besteselera “Kako popraviti glad”, objasnila je da bi trebalo posle 50. godine jesti kurkumu i cimet.

“Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima. Dokazano djeluje i na simptome artritisa kod starijih žena”, rekla je ona.

Kurkuma ima i preventivno dejstvo za mnoge bolesti, i savjetuje se svima koji bi željeli da održe svoje kognitivne funkcije u dobrom stanju. “Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane.

Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osetljivost organizma na insulin”, rekla je ona i posavjetovala da se cimet dodaje u kafu, dok se kurkuma dodaje slanim jelima ili se konzumira u obliku čaja. Samo jedan gram cimeta dnevno umanjuje šećer u krvi, trigliceride, LDL holesterol i druge loše parametre kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

“Ne zaboravite i da pijete dovoljno vode. Voda optimizuje metabolizam i dok starimo, a posle 50. rođendana moguće je da ćete primjetiti da ste rijeđe žedni. Žene bi trebalo da piju devet, a muškarci 13 čaša vode dnevno. Ako ste fizički aktivni ili živite na toplijem području, slobodno možete da pijete i više od te količine”, objasnila je dr Pik.

(espreso.co.rs/Foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen)

Vezani članci