Menu Close

NOVAK STROGO IZBJEGAVA JEDNU NAMIRNICU: Đokovićeva ishrana koja je osvojila svijet tenisa.(VIDEO)

Poznato je da se Novak Đoković još 2010. godine odlučio promijeniti svoju ishranu.

Od tada se odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a također je smanjio unos crvenog mesa. Iako se nikad nije deklarisao kao vegan ili vegetarijanac, smatra da su te “etikete koje se pogrešno tumače”, te da mu biljne namirnice čine osnovu ishrane.

Slavni teniser i njegova supruga Jelena u svojoj ishrani nikada ne koriste šećer, odnosno izbjegavaju prerađene šećere koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.

Kada poželi neki slatkiš, Đoković se počasti urmama, koje sadrže prirodni šećer, ali najviše fruktoze. Urme su bogate vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks od samo 42, što ih čini odličnom opcijom kada poželite nešto slatko.

U knjizi “Serviraj za pobedu,” Đoković je podijelio još jednu tajnu svoje ishrane. Svako jutro pojede dvije kašičice manuka meda i popije veliku čašu vode sobne temperature.

Ovaj med poznat je po svom potencijalnom pozitivnom utjecaju na niz zdravstvenih problema, uključujući infekcije ešerihija koli i stafilokoke. Ponekad ga pojede i na terenu između setova.

Manuka med obiluje vitaminom B kompleksa, kalcijumom, bakrom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, natrijumom i cinkom.

(Izvor: B92)

Vezani članci