Menu Close

NJEMAČKI KANCELAR UBIJEĐEN: “Postoji volja da se Europska unija širi na Zapadni Balkan!”

Scholz je izjavio kako brojne države članice Europske unije žele aktivnije pogurati proces širenja EU na Zapadni Balkan. Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je nakon današnjeg summita u Tirani kako je uočio novo i pozitivnije raspoloženje među članicama EU kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan. Nakon sastanka, Scholz je izjavio kako brojne države članice Europske unije žele aktivnije pogurati proces širenja EU na Zapadni Balkan.

“Prilično sam siguran da se uzdignuo novi inkluzivni pokret i da je skepticizam koji se formulirao prije nekoliko godina kod nekoliko država članica ‘mutirao’ u volju da se to aktivno pogura naprijed”, rekao je Scholz novinarima, javlja Srna. Jedna od glavnih tema sumita u Tirani bio je potencijalni ulazak šest balkanskih zemalja u EU.

Osim zajedničkog sastanka, lideri zemalja Zapadnog Balkana održali su i niz bilateralnih susreta kako međusobno tako i s liderima Europske unije. Nakon sastanka saopćena je i zajednička deklaracija zemalja EU i Zapadnog Balkana koja obuhvaća odnose između zemalja, rješavanje energetske i ekonomske krize te suzbijanje ruskog i utjecaja drugih sila.

“EU i Zapadni Balkan su posvećeni borbi protiv stranog manipuliranja informacijama i miješanja, uključujući dezinformiranje i ostale hibridne prijetnje koje su prisutne u društvima Zapadnog Balkana i koje žele da ugroze stabilnost regije, njegove demokratske procese i njegovu europsku perspektivu.

U vezi s tim ćemo nastaviti jačati suradnju na razvoju otpornosti poticanjem medijskog profesionalizma i medijske pismenosti, kao i povećavanjem utjecaja svoje strateške komunikacije o odnosima između EU i Zapadnog Balkana, a osobito o procesu proširenja”..

Stoji u deklaraciji zemalja koja je usvojena na summitu u Tirani. U tom smislu, mislim da je to dobar sljedeći korak”, rekao je Scholz. To bi moglo značiti da će kandidatski status biti odobren, ali da će u odluci biti ugrađeno niz preduslova za početak pregovora BiH s EU.

(Slobodna.B)

Vezani članci