Menu Close

NIKAD NE IDITE U KREVET S MOKROM KOSOM: EVO I ZASTO!

Odlazak u krevet s mokrom kosom nije tako bezazlen kao što vam se možda čini.

Postoje mnogi negativni efekti ove navike, pa ako spadate u grupu ljudi koja pere kosu noću i odlazi na spavanje s mokrom kosom, trebalo bi da pokušate da promijenite ovu praksu i duži vremenski period utrošite na feniranje. oliko je zaista štetno za zdravlje zaspati sa mokrom kosom? Možete li se prehladiti ili se može desiti nešto još gore?

Spavanje sa mokrom kosom – Na internetu možete naći ogroman broj članaka koji su povezani sa tim, ali svi se svode na istu stvar. Glavni uzrok prehlada su virusi i bakterije, tako da su oni odgovorni za prehlade. Kada legnete sa mokrom kosom, tjelesna temperatura polako pada, a mokar jastuk je podložan razvoju gljivica. Vremenom možete dobiti gljivičnu infekciju koja može smanjiti vaš imunitet i dovesti do drugih bolesti, ali u isto vrijeme nećete dobiti prehladu samo od mokre kose. U drugu ruku, ako mislite o estetskim razlozima zašto ne trebate spavati sa mokrom kosom, shvatit ćete da ovako možete izlomiti svoju kosu i uništiti je.

Nedostaci spavanja sa mokrom kosom:

Glavobolja – Pošto je glava umotana u peškir, temperatura glave se ne može prilagoditi temperaturi tijela i to može uzrokovati glavobolje, koje vas mogu držati budnima čitavu noć. Lomljenje kose – Poznato je da se mokra kosa lomi, naročito ako je trljamo peškirom.

Ljepljiva kosa – Možete završiti sa ljepljivom kosom, naročito ako je duga, ovo trebate izbjegavati. Infekcija – Jastuk je idealno mjesto da se razvije neka bakterija, zato što se skupljaju mrtve čelije kože i masnoće sa kože, te prašina. Dodajte na sve to mokar jastuk i toplotu i to je dovoljno za razvoj gljivica.

Svrbež – Zbog vlage koja je formirana na koži glave, možete se probuditi sa različitim vrstama svrbeža. Bol u mišićima – Promjena temperature može dovesti do bola u mišićima, ali što je najgore možete ostati paralizirani. Perut – Spavanje sa mokrom kosom može uzrokovati poremečaj pH ravnoteže na tjemenu. Kao rezultat toga možete početi patiti od problema sa peruti ili masnog tjemena.