Menu Close

Nevesinjski sir iz mijeha u svjetskom atlasu hrane..

Internet sajt TasteAtlas, prvi svjetski atlas hrane, nudi preko 10.000 autentičnih jela iz čitavog svijeta, a među njima je i nevesinjski sir iz mijeha.

TasteAtlas je sajt ukusne i jedinstvene hrane, podijeljen po regionima i zemljama. Ovaj projekat donosi spisak i lokacije autentične hrane i pića, ali i sastojke koji se koriste za pripremanje specijaliteta karakterističnih za određeno geografsko područje. Pored toga, može se saznati kako se autentično jelo priprema i gdje se sve to može probati.

U kratkom opisu za nevesinjski sir iz mijeha navedeno je da se čuva u ovčijoj koži i da je napravljen od sirovog ovčijeg ili kravljeg mlijeka. Ovčije mlijeko potiče od pasmine pramenka, dok kravlje mlijeko dolazi od rasa buša i gatačko.

Veličina mješine diktira veličinu ovog sira, koji može težiti od 30 do 70 kilograma. Sir iz mijeha sazrijeva od dva mjeseca do godinu dana, a tokom procesa postaje bijele ili blijedo žute boje. Sir ima jake arome ovčije kože i tradicionalno se poslužuje kao prilog uz kuvani krompir, pršut i uštipke, navedeno je na sajtu.

Izvor: nezavisne.com

Vezani članci