Menu Close

NEKOLIKO TRIKOVA S KOJIMA ĆE VOĆE I POVRĆE OSTATI SVJEŽE I DO DESET DANA..

Svježe povrće i voće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. U vrijeme pandemije koronavirusa njihova konzumacija je još važnija kako bismo ojačali imunitet i održali zdravlje. Istovremeno, prioritet je ostati kod kuće i svesti odlaske u trgovinu na minimun.

Povrće i voće ostat će duže svježe ako ih pohranite na pravi način..

Srećom, postoje neki trikovi koji će nam pomoći da produžimo svježinu određenih namirnica s promišljenom pohranom.

1. Trik s lukom i krompirom

Krumpir i luk nije potrebno stavljati u hladnjak, ali isto tako nemojte ih staviti niti zajedno na kuhinjski pult, u smočnicu ili na neko treće mjesto.

Plinovi u luku potiču klijanje i truljenje krompira.

2. Trik s jabukama

Jabuke su prijetnja za brojno svježe povrće i voće jer sadrže plinove koje potiču njihovo truljenje, piše Zadovoljna.hr.

Odvojite za njih poseban dio u frižideru, a prije spremanja stavite ih u plastičnu vrećicu koje produžavaju njihovu svježinu.

3. Trik s bananama

Želite li da vam banane što duže ostanu svježe? Kupite zelene plodove koji će na sobnoj temperaturi postepeno zreliti.

Taj proces može se usporiti ako komadić aluminijske folije omotate oko vrha banane. Kupili ste prezrele banane? Ogulite ih i smrznite u ledenici te iskoristite za pripremu smoothieja i drugih ledenih poslastica.

4. Trik sa stapkama celera

Aluminijska folija pomoći će vam i da održite svježinu hrskavih stapki celera. Omotajte foliju oko povrća i tako pohranite u hladnjak.

5. Trik s gljivama

Rok trajanja šampinjona je sedam dana, no često ove gljive prije istrunu ako ih držite na krivi način u hladnjaku. Posušite ih pa ih stavite u papirnatu vrećicu umjesto u plastičnoj kutiji u kojima se prodaju.

Vezani članci