Menu Close

NEKOLIKO SAVJETA: KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJI ROŠTILJ..

Brojni su savjeti kako da vam roštilj bude dobar. Okus dima i sočno meso samo su dva razloga zbog čega svi vole meso sa roštilja, a sada kada su konačno došli topliji dani, možete u prirodi uživati u ukusnoj hrani.

Roštiljanje – ova popularna metoda sporog pečenja mesa omiljena je širom svijeta, a najbolja je kada se sprema iznad pravog žara. Puno je stvari koje utiču na dobar okus hrane sa roštilja, od pripreme mesa i povrća do tehnika pečenja, zbog toga vam donosimo savjete kojima ćete svoje umijeće roštiljanja podići na viši nivo.

Pecite polako

Za roštiljanje se često misli da je jednako kao i tzv. grilanje, ali svaki zaljubljenik u hranu sa roštilja znaće da su ove dvije metode nešto potpuno drugačije. Roštilja se obično iznad indirektnog izvora topline (žeravice) duže vrijeme, a grilanje je obično iznad direktnog izvora toplote (vatre) kraće vrijeme. Pravi roštilj je za obroke kada vam nije problem čekati neko vrijeme na jelo.

Koristite drva i/ili ugalj

Ako se jela sa roštilja spremaju na otvorenom, najbolja opcija su drvo i ugalj – za razliku od plinskih roštilja. Drvo će se pobrinuti za ravnomjernu toplotu i specifičan okus mesa, dok će ugalj pridonijeti dimljenom okusu koji pravi ljubitelji roštilja preferiraju.

Začini i umaci

Postoje različite “teorije” u vezi s tim da li bi meso trebalo začiniti suvim začinima ili saftnom marinadom prije pečenja ili za vrijeme pečenja. Odluka je na vama. Suvi začini obično imaju blaži okus i treba ih obilno nanijeti, dok su saftne marinade pikantnije. Bez obzira na to za šta se odlučite, pobrinite se da ostavite začinima dovoljno vremena da prodru u meso, najmanje pola sata ili preko noći, zavisno od debljine mesa.

Dodajte maslac

Ukoliko pripremate odrezak, odmah nakon pečenja ga sklonite sa roštilja i potom uzmite kašičicu maslaca i njome premažite komad mesa te ostavite da se rastopi. Dobićete posebno sočno i ukusno meso. Istu proceduru možete primijeniti i na povrću.

Aromatično bilje

Prije pečenja na vruć ugljen pospite šaku-dvije sušenog ili još bolje svježeg začinskog bilja. Savjetuje se ruzmarin ili estragon, od mirisa će vam rasti zazubice, a vaš roštilj dobiće novi okus.

Uništite bakterije

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom obožavaju roštilj, a sva nedovoljno pečena hrana savršena je prilika za njihovo razmnožavanje. Uz malo pažnje i brižnosti držaćete ih podalje od svoga roštilja. Prije nego što meso bacite na roštilj, pobrinite se da bude zaista vruć. Ugalj je spreman kada se užari, a površina mu je ravnomjerno prekrivena blijedosivim pepelom.

Za to je potrebno oko 30 minuta, a sirovu hranu ne ostavljajte na suncu. Iznesite je iz kuhinje tek kada roštilj bude spreman za pečenje. Zamrznutu hranu potrebno je otopiti, a tek onda staviti na roštilj. Nikada nemojte ubrzano roštiljati. Sva riba i meso, a posebno piletina, moraju biti dobro pečeni. Ne stavljajte piletinu na najvrući dio roštilja jer izvana će pocrniti, dok će u sredini meso ostati sirovo.

Da biste provjerili da li je piletina dovoljno pečena, u najdeblji dio mesa zabodite metalni ražnjić – sokovi koji iscure trebalo bi da budu bistri i bez traga krvi. Sirovu i pečenu hranu držite u odvojenim posudama. Marinadu koja je bila u dodiru sa sirovim mesom nikad nemojte ostavljati. Bacite je i posudu dobro operite prije upotrebe.

Zanimljivosti:

*U SAD je roštiljanje zaista sport. Tokom godine širom zemalja SAD organizuje se više stotina događaja na kojima gril majstori odmjeravaju snage. Nagrade se nekad penju i do 100.000 pa i više hiljada dolara! Ne čudi jer u SAD četiri od pet domaćinstava ima roštilj i koristi ga pet puta mjesečno. Kad već spominjemo Ameriku, jeste li znali da je popularni lanac brze hrane “McDonald's” u početku bio pečenjara?

Šta se peče na roštilju zavisi od zemlje do zemlje. Kod nas je najčešća “meta” roštilja ćevap. Tu su potom kobasice i pljeskavice, piletina. U SAD najviše se roštiljaju pljeskavice za hamburger, odresci, hot dog (kobasice) i piletina. Ne zna se kad smo počeli s roštiljanjem. Neki kažu da je to bilo prije 1,4 miliona godina, pećinski čovjek je, navodno, dimio meso. Drugi kažu da se roštiljanje kao takvo pojavilo prije 6.000 godina.

Vezani članci