Menu Close

Nekoliko savjeta kako biti zdraviji i sretniji..

Moj prijatelj, koji je negdje pročitao kako je veganska prehrana najbolja, odlučio je isprobati takav način prehrane i redovno dijeli savjete kako je taj način prehrane najbolji. Kolega, je pak na paleo dijeti, i on me uvjerava kako je upravo ‘to’ ono što bi svi trebali prakticirati.

Moje skromno mišljenje je, da svaki pojedinac mora najprije upoznati svoje tijelo i naučiti ‘čitati’ poruke koje mu šalje, od prehrane, tjelovježbe do izbora ljudi koje ćemo pustiti u naš emotivni krug. Ono što slijedi, koliko sam na brzinu mogla odrediti, jest deset savjeta kako biti zdraviji i sretniji. Savjeti koji mogu biti od pomoći svima, bilo oni vegani, ‘paleo-jedači’ ili nešto treće.

Izaberite balansiranu prehranu u kojoj će biti proteina, voća i povrća: Ukoliko ste ‘svejed’ izaberite kvalitetne, visokovrijedne izvore proteina kao što je nemasno meso i riba,a ukoliko ste ‘vegan’ svoje proteine namirite iz grahorica i koštunjavog voća.

Započnite dan doručkom: Svako jutro bi trebali osigurati energiju za dnevne izazove koji nas čekaju. Upravo tu energiju dati će Vam doručak. Ponekad dajte priliku i ‘zelenom’ smoothiu, odnosno napitku dobivenom blendanjem zelenog lisnatog povrća i voća. Hvale vrijedan napitak posebno u periodu detoksikacije organizma!

Ukoliko jedete meso, izaberite ono ‘organskog’ podrijetla ili koje nije zagađeno štetnim tvarima: Osigurajte kvalitetne proteine iz mesa provjerenog proizvođača i uzgajivača, što bi značilo da bi bilo dobro saznati porijeklo mesa, odnosno da li je uzgajivač koristio hormone za poticanje rasta životinje, antibiotike ili nitrate. Unosom ovako tretiranog mesa u naš organizam može doći do razvoja raznih alergija ili bolesti.

Kupujte cjelovite namirnice: Cjelovita namirnica je ona koja nije prošla brojne procese prerade. Dugačak je popis hranjivih tvari koje unosimo ovakvom namirnicom uspoređujući ih s namirnicama koje se prerađuju i tako nas samo ‘hrane’ praznim kalorijama.

Birajte ‘pametne’ zaslađivače: Ponekad se počastite slatkišima iz vlastite kuhinje. U izradi istih koristite med, kokosov šećer, steviju ili sladove biljaka (rižin, kukuruzni slad).

Nastojte vježbati četiri puta tjedno po 30 minuta: Tjelovježba je jedna od metoda detoksikacije organizma, što uključuje i ‘stress free’ efekt. Prilagodite tjelovježbu svojem organizmu, ukoliko se ne možete ‘znojiti’ u fitness centru, odaberite jogu ili hodanje ‘žustrijim tempom, pozitivan efekt neće izostati!

Posvetite pažnju Vašoj probavnoj cijevi: Proces probave podrazumijeva i eliminaciju neprobavljivih (nekorisnih) tvari iz našeg tijela. Ukoliko imate problema s eliminacijom, obogatite Vašu prehranu vlaknima iz voća, povrća i /ili žitarica. Probajte Rai mljevene sjemenke lana ili psyllium, dvije namirnice blagotvornog djelovanja na proces probave

Dišite punim plućima: Nastojte naučiti ispravno (duboko ) disati. Satovi joge ili meditacije su izrazito korisni kako bi Vas naučili kako pravilno disati što također poboljšava detoksikaciju organizma.

Pripazite na kozmetičke proizvode: Izbjegavajte kozmetičke proizvode i proizvode za higijenu koji su prepuni štetnih tvari. Čitajte deklaracije ili ako niste sigurni kupujte brendove koji su deklarirani kao prirodna kozmetika. Smijte se više, volite i osjećajte se voljenim! Da, zaista djeluje!!!

Vezani članci