Menu Close

NEKOLIKO RAZLOGA zbog kojih više nikada nećete baciti koru od limuna

Sok od limuna veoma je zdrav te se može upotrijebiti na tako mnogo načina. Ali, znate li na koje sve načine možete iskoristiti i njegovu koru?

Zapravo, ovo južno voće je u potpunosti iskoristivo – prirodna je opcija koja se može primjenjivati u kuhanju, čišćenju i uljepšavanju. Osim što prekrasno miriše, limun ima i antibakterijska svojstva što ga čini odličnom namirnicom za eliminisanje bakterija. Saznajte na koje načine možete iskoristiti koru ove fantastične voćke.

Čišćenje

Pospite sodu bikarbonu u mokru kadu ili lavabo i koristite presječenu stranu limuna za ribanje tih površina. Ovaj metod uklanja prljavštinu, jer limun djeluje kao prirodni izbjeljivač, a tretirane površine će dobiti sjaj.

Limun ne samo da djeluje kao sredstvo za odmašćivanje već njegova kiselina pomaže i u uklanjanju mrlja sa posuđa. Ubacite koru od limuna sa puplom (nakon cijeđenja soka) u vodu u kojoj perete posuđe te nakon toga potopite posuđe. Perite nakon desetak minuta.

Ako imate pola limuna iz kojeg ste iscijedili sok, u njemu će još uvijek biti dovoljno soka za uklanjanje mrlja. Dobro istrljajte masne fleke na odjeći ili tragove od dezodoransa ispod pazuha. Ostavite preko noći, ujutro isperite hladnom vodom i perite odjeću kao i obično.

Kod tvrdokornijih mrlja, preko mrlje (koju ste prethodno istrljali limunom) pospite malo sode bikarbone, istrljajte i zatim perite kao i obično.

Na vratima od tuš kabine često se mogu naći mrlje od vode i sapuna koje i ne izgledaju baš najprivlačnije. Na presječenu stranu limuna dodajte malo soli i izribajte vrata od tuš kabine. Isperite hladnom vodom.

Od limunove kore možete napraviti i višenamjensko sredstvo za čišćenje: koru od nekoliko limuna ubacite u manju teglu te je nakon toga napunite alkoholnim sirćetom. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu par sedmica. Procijedite smjesu i uspite je u bocu sa raspršivačem.

Upravo ste dobili višenamjensko sredstvo sa aromom limuna koje možete koristiti za pranje masnih tava, radnih površina, lavaboa, toaleta i drugih površina.

Napomena: Izbjegavati upotrebu na drvetu.

Limun je veoma efikasan u eliminsanju neugodnih mirisa sa daske za sječenje (crveni ili bijeli luk samo su neki od njih). Pored toga, zbog svojih antibakterijskih svojstava, on djeluje i kao antibakterijsko sredstvo. Na vlažnu dasku pospite so i dobro je istrljajte polovinom iscijeđenog limuna. Isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.

Ljepota

Ukoliko se ne možete riješiti mirisa od bijelog ili crvenog luka nakon njihovog sjeckanja, ruke dobro istrljajte korom od limuna i isperite hladnom vodom.

Sadržaj kiseline u kori limuna može vam pomoći da eliminišete mrlje na zubima. Zube trljajte unutrašnjim, bijelim dijelom kore limuna nekoliko minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom. Tretman ponavljajte s vremena na vrijeme.

Vjerovatno vam je već poznato da je sirće odličan regenerator za kosu, jer pomaže da eliminišete ostatke proizvoda za stajling te daje kosi prekrasan sjaj. Još bolji regenerator je mješavina sirćeta i limuna.

U manju teglu ubacite nekoliko kora od limuna te je napunite skoro do vrha jabukovim sirćetom. Zatvorite i čuvajte na suhom i tamnom mjestu dvije sedmice. Procijedite. Jednu kašiku smjese dodajte u 230 ml mlake vode te koristite kao regenerator nakon šamponiranja. Nakon par minuta kosu isperite mlakom vodom.

Vezani članci