Menu Close

NE PRAVITE OVE GREŠKE U ISHRANI: Ovo su neke prednosti kontrole količine obroka..

Bez obzira na to da li želite da skinete nekoliko kilograma ili samo da održite svoju kilažu, treba da znate koje su to prednosti kontrole porcija kojom možete postići svoj cilj.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje u Americi, porcije u restoranima su se udvostručile ili utrostručile tokom posljednjih 20 godina. Ova alarmantna statistika direktno doprinosi povećanju gojaznosti među djecom i odraslima. Uz te ogromne obroke, mnogima je teško da prepoznaju prave porcije i veličine posluženja.

Bolje varenje – Prevelike veličine porcija doprinose probavnim smetnjama i nelagodama. Vaš sistem za varenje najbolje radi kad nije pretovaren hranom. Brojne su prednosti kontrole porcija, a jedna od njih svakako jeste i ta što će pomoći da prestanu grčevi i nadutost nakon jela.
Poboljšana zasićenost – Kada jedete prebrzo, ne primjećujete da vam želudac poručuje da je pun. Jedite polako i obratite pažnju na znake gladi kako biste poboljšali ojsećaj zasićenosti.

Izbalansiran nivo šećera u krvi – Prejedanje može da dovede do disbalansa šećera u krvi tako što pretovarite svoje tijelo glukozom, što, eventualno, može da dovede do inzulinske rezistencije. Prednosti kontrole porcija i manjih obroka su takve da će pomoći da vaše tijelo i dalje funkcioniše pravilno.

Mršavljenje – Izaberite balansirane obroke s odgovarajućim veličinama posluženja kako biste lakše izbacili kalorije. Dakle, slobodno uzmite i nešto slatko, ali pažljivo odredite količinu. Sigurno ćete primijetiti napredak, jer se dobre strane kontrole porcija posebno primijete kod osoba koje žele da smršave.

Štedite novac – Kad jedete preporučene količine hrane, onda ne morate da stvarate zalihe namirnica. Mjerenje porcija učinit će da pakovanje, naprimjer, miksa orašastih plodova traje duže nego da jedete direktno iz njega. Dobre strane kontrole porcija se, dakle, ogledaju i u finansijskom dijelu. Čitajte oznake na proizvodima, mjerite hranu, pripremajte svoje obroke unaprijed, koristite manje tanjire, pratite šta unosite u organizam, dijelite obroke s drugima. Nemojte braniti sebi određenu hranu, ni slanu ni slatku, već je pametno kontrolišite i uživajte u njoj.

Vezani članci