Menu Close

NE BACAJTE KORU NARANDŽE, LIMUNA, BANANE: Možemo ih iskoristiti na razne načine.

Umjesto bacanja možemo ih iskoristiti na razne načine. Evo kako možete iskoristiti cijelu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine, piše Insider.

Limunova kora – Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvježavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila. Portal Insider savjetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite. Kora avokada – Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling, prenosi Net.

Narandžaina kora – Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom narandže poput kandiranih narandži, marmelade ili slatkog sirupa za čaj. Kora banane – Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom. Tako ćete ispolirati cipele i “oživjeti” biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke, piše Telegraf.rs. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.

Kora grejpa – Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Nasjeckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda. Kore voćki možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno đubrenje.

Vezani članci