Menu Close

NARODNI EVROPSKI SAVEZ PORUČUJE: “Mi smo uragan, koji će donijeti dugo i željno očekivane promjene!”(VIDEO)

Narodni evropski savez (NES) BiH održao je večeras veliki izborni skup u Sarajevu. Oko dvije hiljade građana došlo je u Sportsku dvoranu „ONSA – Goran Čegić“, gdje su predstavljeni kandidati NES-a iz Kantona Sarajevo, a koji će se naći na listama za Opće izbore za Parlament BiH, Federalni parlament i Skupštinu KS. Sa skupa je, između ostalog, poručeno da je NESBiH nova snaga, uragan koji će donijeti dugo i željno očekivane promjene u Bosni i Hercegovini.

Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik predsjednika NES-a, kazao je da je prvi put jedna politička partija izašla je sa prijedlogom za premijera kantona.

“NES je izašao s mojm imenom. Jednostavno, da ne bi dolazili sutra u situaciju da kažete „nismo imali za koga glasati“ – evo sada jeste imali. To je priča evo već osmih velikih izbora nakon agresije. Trebamo biti više iskreni, a manje licemjerni. To je suština problema u Sarajevu.

U Skupštini imamo 11 ili 12 različitih subjekata, koji jednostavno neke stvari ne mogu iznijeti. Da bi to bilo drugačije, morate biti čvrsti i dati glas za NES, i to za sve liste, i na taj način možemo promijeniti stvari. Isto važi i za Denisa Bećirovića”, poručio je Hadžibajrić.

Sefer Halilović, slavni general Armije RBiH i predsjednik BPS-a, stranke s kojom će NES nastupiti u koaliciji na nivou kantona, istakao je da smo u situaciji da od 1990. godine imamo vlast tri nacionalne stranke, koje su obećale da neće biti rata i da će se o svemu dogovoriti.

“RBiH je od 1945. godine imala najbrži razvoj u svojoj historiji. Bila je jedina republika u bivšoj Jugoslaviji sa većim izvozom od uvoza. 1990. godine, dolaskom nacionalnih stranaka, BiH prvo ulazi u rat, pa privatizaciju i pljačku, a sada smo najsiromašnija zemlja u Evropi, sa najviše nepismenim i najvećim obimom korupcije.

Ako se stanje ne promijeni, BiH je osuđena na nestanak. Imao sam priliku vidjeti širom Bosne i Hercegovine kako se rađa nova snaga – NES, siguran sam da će to biti veliko iznenađenje ovih izbora. NES je stranka budućnosti”, rekao je general Halilović.

Haris Selmanović, nosilac liste za Skupštinu KS, poručio je da je tim NES-a najmlađi u Kantonu Sarajevo, da je to tim koji je odlučio da promijeni stvari. “Imamo sposobne kadrove. Okupili smo ljude koji nisu politički potrošeni, koji nisu obećavali, a lagali. Hoćemo, možemo i moramo!

Spremili smo konkrektne programske ciljeve i bitno je da znate da ovi ljudi ne znaju, neće i ne smiju izdati. Mi razmišljamo unaprijed, ne dan, mjesec, godinu, nego deset godina. Mi želimo za četiri, šest, osam godina da vratimo djecu koja su otišla iz BiH”, rekao je, između ostalog, Selmanović.

Dr. Mirza Batalović, nosilac liste za Parlament FBiH, zahvalio se prisutnima što nisu dio sumorne statistike, onih koji sve ove godine ne izlazi na izbore.

“Svjedoci smo da u našem društvu odavno vlada faraonski sistem, u kojem se vlast samo bori da ostane na vlasti, da bogati budu bogatiji, a da se glas razuma inelektualaca prestao slušati. Kao društvo se pod hitno morati osloboditi ovih okova. Mi moramo snažiti svijest o važnosti BiH, snažiti svijest naših državljanja, biti svjesni da vrijeme u kojem živimo je opasnije od onog 1992., kada smo biti ekonomski jaki.

Sad smo ekonomski puno slabiji. Moramo osigurati i izvorna ljudska prava koja nas sljeduju tako što živimo u BiH, a onda i sva ostala prava”, rekao je Batalović. Zlatko Miletić, nosilac liste za Parlament BiH uime koalicije NES – Za nove generacije, pojasnio je otkud saradnja NES-a i pokreta „Za nove generacije“.

(S.Bosna)

Vezani članci