Menu Close

NAPRAVITE NAJZDRAVIJI KOLAČ OD HURMI KOJI JE GOTOV U TREN OKA..

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kog se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru.Vjeruje se kako imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen. Hurme možete koristiti i kod pravljenja zdravih kolača.

Evo zašto su hurme najzdravije voće na planeti!

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor govžđa. 100 g hurmi sadrži oko 0,90 g gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi.

Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice. Jedan od recepata vam nudimo u nastavku – SASTOJCI: 25 hurmi, 200g zobenih pahuljica, kašika maslaca, dvije banane, lanene i sjemenke suncokreta, susam, četiri kašike kakaa, voda, jaje i prašak za pecivo.

PRIPREMA:

Zobene pahuljice pomiješati sa kašičicom praška za pecivo, dodati sjemenke, pa dodati jaje i izgnječene banane, te malo vode i sve dobro sjediniti, staviti u mali pleh da se peče 15-20 min. Hurme očistiti i izrezati na sitne komadiće, dodati kakao i kikiriki maslac i preliti vrućom vodom(da prekrije hurme), ostaviti malo da stoje potopljenje pa ih dobro izgnječiti da postane sve kao krem namaz. Kada se kora od zobenih pahuljica ohladi, preko dodati fil od hurmi, možete na kolač staviti i malo šlaga, i vaš desert je gotov.

Vezani članci