Menu Close

NAPRAVITE BAKLAVU SA SUHIM ŠLJIVAMA I ORASIMA

Ovaj kolač turskog porijekla desert je koji vole sve generacije. Nekoliko izvora zapravo navodi kako baklava potječe još iz Starog Rima. Obično su vam za njenu pripremu potrebne samo jufke, orasi, tirit i agda, no u posljednje vrijeme popularne su i moderne verzije blaklave poput one čokoladne, baklave s nutelom, pistacijama, lješnjacima, bademima itd.

Mi vam danas donosimo recept za baklavu sa suhim šljivama i orasima. Potrebni su vam sljedeći sastojci: 500 grama jufki za baklavu, 200 grama putera, 100 mililitara ulja, kilogram suhih šljiva, 500 grama oraha.. Za agdu: 300 gr šećera, 300 ml vode

PRIPREMA:

U posudi otopite puter i ulje. Zatim napravite agdu. U pola kilograma šećera dolijte 300 mililitara vode i ostavite da prokuha. Po želji možete dodati i nekoliko kriški limuna. Kada se agda skuha, ostavite da se ohladi. Orahe isjeckajte, a suhe šljive potopite u vodi nekih pola sata, a potom sitno isjeckajte.

Stavite jufku u tepsiju, premažite je puterom i pospite manjom količinom oraha. Preko stavite drugu jufku također premažite puterom i pospite orasima. Ponovite postupak sedam puta. Zatim pospite orasima i dodajte smjesu od suhih šljiva.

Preko toga nastavite redati jufke i orahe kao na početku postupka. Baklavu izrežite i cijelu je prelijte ostatkom putera. Stavite je u zagrijanu rernu i pecite 40-45 minuta na 180 stepeni. Kada se baklava ispeče, zalijte je agdom i ostavite je da se ohladi.

Vezani članci