Menu Close

Napad na sastanak aktivista “BH Povorke ponosa” u Banja Luci: Ima i povrijeđenih..

U Krfskoj ulici u naselju Obilićevo u Banja Luci, huligani su napali učesnike sastanka koordinacionog odbora organizacije “Bh. povorka ponosa” u prostorijama Transparency Internationala BiH. Ivana Korajlić iz TI BiH je izjavila da su napadači opkolili prostorije gdje se održavao interni sastanak ljudi. Policija je intervenisala nakon što je zaprimila prijavu o nasilju nad aktivistima “BH Povorke ponosa”.

Portparolka Policijske uprave Banjaluka, Milana Stojanović, je potvrdila da su policijski službenici na terenu i da će se oglasiti saopštenjem nakon prikupljanja svih saznanja. Troje ljudi je povrijeđeno u incidentu i prebačeni su u Službu hitne pomoći.

Melani Isović, članica Organizacionog odbora “BH Povorke ponosa”, je rekla da je grupa mladića, pretpostavlja se huligana i navijača, fizički napala grupu aktivista u blizini prostorija Transparency Internationala BiH.

Policija je jutros zabranila skup “BH Povorke ponosa”, koji je planirao projekciju filma “Pride”, diskusiju o pravima i slobodama i žurku u prostoru DKC Incel, nakon što su aktivisti nakon niza prijetnji bili ugroženi i ne može im se garantovati sigurnost.

Grupa huligana je prošle noći defilovala ulicama centra Banjaluke uzvikujući parole “Ubi pe**ra”, a centar grada je bio oblijepljen fotografijama sa prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se dodatno pogoršala nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup “BH Povorke ponosa”, nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u uzavrelim banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi. Policija još nije izdala zvanično saopštenje o večerašnjem incidentu, ali se očekuje uskoro.

(Nezavisne)

Vezani članci