Menu Close

NAMIRNICE KOJE SMIJETE JESTI NAKON ISTEKA ROKA, A KOJE NE..

Proizvođači stavljaju datum do kojeg tvrde da će proizvod imati sve osobine okusa, mirisa, nutritivnih vrijednosti koje mora imati. Ali nakon tog datuma proizvodu dugo treba da se pokvari. Označavanje proizvoda s preporučenim rokom ide na ruku proizvođačima jer potrošači kupuju nove proizvode, a stari završe u smeću.

Proizvodi koje ne smijemo koristiti nakon isteka roka trajanja

Rok trajanja ustvari je onaj rok koji proizvođač nužno mora navesti na pakovanju. Pogotovo kada se radi o proizvodima kratkog roka trajanja, poput mliječnih i mesnih proizvoda, koji su skloni mikrobiološkom kvarenju. Dakle tamo gdje ima rok trajanja, najbolje upotrijebiti do tog navedenog datuma. Nikako ne smijemo preko toga koristiti te proizvode.

Praktični savjeti za smanjenje bacanja hrane

U brošuri ‘Razumijevanje informacija na hrani i stav potrošača o bacanju hrane’ nekoliko je korisnih savjeta kako smanjiti bacanje hrane. Potrošače se savjetuje planiranje obroka za cijelu sedmicu i kupovina drugih tek nakon provjere postojećih. Također, treba provjeriti datume, ali i čuvati hranu prema navedenim uputama.

“Pazite na raspored prilikom odlaganja u frižider. Novokupljene namirnice rasporedite u zadnji dio frižidera ili polica. Proizvode koji su ondje već neko vrijeme prebacite naprijed. Tako se smanjuje mogućnost da ćete u pretincima za čuvanje hrane naići na pokvarene proizvode. Iskoristite ostatke hrane, za ručak ili večeru ili ih zamrznite.

Možete zamrznuti i višak pripremljene hrane. Ako ne možete izbjeći bacanje hrane, ako imate mogućnosti, pretvorite je u kompost”, stoji u savjetima.Često se događa da proizvođač hrane označi minimalni rok trajanja prije stvarnog isteka tog roka jer nije utvrdio pravi rok ili da bi povećao potrošnju namirnica.

Namirnice koje se mogu koristiti i nakon isteka roka:

Sa druge strane proizvodi koji imaju smanjen udio vode, kao što su so, šećer, brašno, tjestenina, riža i suhi keksi. Te namirnice koji ne pokazuju naznake nekakvog kvarenja, možete koristiti preko dozvoljenog roka. Čokolada – kojoj je istekao rok će po sebi imati bijele mrlje, koje su zapravo posljedica kristalizacije šećera, ali je zapravo sigurna za jesti iako neće biti baš ukusna.

Čips – je također jestiv nakon isteka datuma do kojeg piše da ga je najbolje konzumirati, ali samo do tri tjedna nakon isteka roka. Jaja – Izvještaj znanstvenice Dane Gunders navodi da jaja mogu trajati od tri do pet sedmica, ali samo ako stoje na temperaturi ispod 5 stepena Celzijusevih, kako bi se spriječila salmonela.

Sir – Samo tvrdi sirevi, poput cheddara ili parmezana sigurni su za jesti nakon isteka roka do kojeg piše da ih je najbolje konzumirati. Mlijeko – Ukiseljeno mlijeko vam neće naškoditi i možete ga koristiti i za izradu kolača, torti i palačinki umjesto što ćete ga baciti. Ali ako želite da vam mlijeko duže ostane svježe, stavite na hladnije mjesto umjesto u hladnjaku, umjesto u vrata. Med i džem – Iako se u medu nalazi veliki grumen šećera, nakon dugog stajanja, med je dobar za jelo, kao i džem.

Konzervirana hrana – Imate li i dalje konzervu kuhanog graha koja vam stoji već godinu dana i koju nikako da pojedete? Sve dok se nalazi na mračnom mjestu, poput vaše ostave, trajat će godinama. Meso – Po pravilu, meso se može jesti i do dva dana nakon isteka roka, međutim, nabolje je prije konzumacije pomirisati meso i samostalno procijeniti. Salata u vreći – Pakovanja poput zelene salate koja se prodaje u zatvorenoj vrećici mogu se jesti sve dok se ne pojavi plijesan. Ako se nije pojavila plijesan, a stoji vam otvoreno, možete je osvježiti hladnom vodom.

Vezani članci