Menu Close

NAMIRNICE KOJE SMATRAMO ZDRAVIMA, A MOGU BITI ULTRA-OBRAĐENE: Osim čipsa i gaziranih pića, postoji još hrane koju konzumiramo svakodnevno.

Hrana se može podeliti u četiri kategorije, od neprerađene do ultra-obrađene. Uprkos tome što je to relativno nepoznat termin, većina onoga što jedemo spada u ovu poslednju grupu. Ovo se odnosi na to kroz šta sve je ta hrana prošla tokom proizvodnje, što ukazuje na to da ( li )će nešto sadržati aditive koji se ne koriste u kuvanju.

Ultra-obrađena hrana uključuje stvari za koje možete pretpostaviti da su nezdrave, poput čipsa i keksa, ali uključuje i neke žitarice, hleb i jogurte.

Dakle, šta taj izraz zaista znači i da li je ultra-obrađena hrana loša za vas? Koje su četiri kategorije hrane? Nova klasifikacija hrane deli hranu u četiri kategorije na osnovu toga koliko je obrađena u proizvodnji.

Prva grupa: Neobrađena i minimalno obrađena-U prvu grupu spadaju namirnice poput voća i povrća, mleka, ribe i jaja, koje kupujemo bez dodavanja bilo kakvih sastojaka, pa su veoma slične svom prirodnom stanju.

Druga grupa: Ulja, masti, so i šećer.Ovo se takođe naziva prerađenim kulinarskim sastojcima. Ova grupa uključuje ulja napravljena od semena, putera i meda.

Treća grupa: Prerađena hrana-To su namirnice koje se proizvode kombinovanjem prve i druge grupe, pa tako obuhvataju svež hleb, kiselo povrće i suvo meso.

Četvrta grupa: Ultra-obrađena hrana-Ona često ima pet ili više sastavnih sastojaka, uključujući aditive koji se ne koriste u kuvanju. Ovi aditivi mogu uključivati konzervanse, emulgatore i zaslađivače.

Mnogi se iznenade kada čuju da je recimo jogurt sa ukusom, za koji većinja ljudi misli da je zdrav, zapravo spada u ovu kategoriju, kao i neke žitarice.

Primeri ultra-obrađene hrane-Sladoled: Čips ,Keks,Gazirana pića,Jogurti sa ukusom,Kobasice,Hleb masovne proizvodnje,Šunka,Doručak žitarice i Instant supe.

Kako da prepoznamo ultra-obrađenu hranu?

Liste sastojaka će najčešće biti siguran način da saznate da je hrana koju kupujete ultra-obrađena. Ako detaljnije pogledate ove sastojke i vidite stvari koje ne prepoznajete ili reči koje niste mogli izgovoriti, to je takođe dobar pokazatelj.

Dug rok trajanja takođe može biti znak ultra-obrađene hrane, jer bi to moglo biti zbog toga što sadrži konzervanse. Konačno, proverite obojene indikatore za sadržaj šećera, soli i masti – ultra-obrađena hrana će često imati visoke ocene na njima.

Da li je ultra-obrađena hrana loša?

Ultra-obrađena hrana često sadrži velike količine soli, šećera i zasićenih masti, ostavljajući manje prostora za korisnije sastojke.

Takođe postoji sve veći broj istraživanja koja povezuju veću potrošnju ultra-prerađene hrane sa nekim bolestima kao što je rak ( po istraživanju grupe autora među kojima su Kjara Čang, Mark Ganter, Fernanda Rauber i drugi). Međutim, ove studije pokazuju samo korelaciju, a ne direktnu uzročnost, uz sugestiju da ishrana koja uključuje mnogo ultra-prerađene hrane ukazuje na nezdraviji način života u celini.

(glossy.espreso.co.rs/FOTO: FASCINADORA/SHUTTERSTOCK)

Vezani članci