Menu Close

NAKON PODGRIJAVANJA OVE NAMIRNICE POSTAJU OPASNE..

Nutricionisti upozoravaju da mnoge namirnice sadrže sastojke koji ako ih podgrijavate bivaju štetni. Te namirnice, naime, nakon podgrijavanja su praktično otrovne.

Donosimo popis namirnica koje su najopasnije:

Špinat, cvekla i celer sadrže nitrate koji pod uticajem mikroorganizama i grijanja razvijaju spojeve koji su štetni i kancoregeni. Špinat je najriskantniji u ovoj grupi namirnica i zato ga uvijek treba jesti svježe pripremljenog. Gljive zbog proteina koje sadrže lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i bivaju štetne. Preporučljivo ih je zagrijati na temperaturi ne većoj od 70 °C.

Krompir također spada u grupu otrovnih namirnica nakon podgrijavanja. Gubi nutritivna svojstva, a nedavna istraživanja su pokazala kako je najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, u krompiru se povećava dio rezistentnog škroba koji ima probiotski učinak. Meso podgrijavanjem također može biti opasno, jer dolazi do promjena u sastavu proteina. To se događa kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama, pa se mijenja njihova struktura, biva neprobavljivo, a time i toksično.

Visoko su rizične i namirnice koje se prioizvode na niskim temperaturima poput piletine i dimljene ribe (losos i bakalar), sirove ili blago prokuhane školjke, mliječni proizvodi, sirevi i jaja. Namirnice koje se mogu podgrijavati su integralne žitarice jer njihov sastav ostaje relativno nepromijenjen. To su riža, proso, ječam i zob. Variva i supe također možete podgrijavati, ali tako da prethodno izvadite meso i povrće.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci