Menu Close

NAJSOČNIJA MUSAKA S PILETINOM I GLJIVAMA

Osim na Balkanu, ovo jelo priprema se i na Bliskom istoku. Međutim, smatra se da je porijeklo ovog jela iz Grčke. Grčka musaka pravi se od patlidžana, mljevenog ovčijeg mesa i paradajza.

Na Balkanu se uglavnom pravi s krompirom i mljevenim junećim mesom, a potom se zalije umućenim jajima. Mi vam donosimo recept nešto drugačije musake koja se priprema od kuhanog krompira, piletine i šampinjona. Sastojci koji su potrebni za ovo jelo: 1,5 kg krompira, ulje, 500 gr luka, 250 gr šampinjona, 400 gr pilećih fileta, 200 gr edamera

Način pripreme:

Kuhajte krompir 15-20 minuta. U tavi zagrijte ulje i dodajte 500 grama sitno isjeckanog luka, posolite. Pržite desetak minuta, a potom dodajte 250 grama šampinjona. Dodajte i sitno isjeckane filete. Pobiberite i pržite desetak minuta. Krompir koji se ohladio isjecite na krugove. Pleh premažite uljem.

Poredajte krompir, preko stavite fil od šampinjona i gljiva. Preko stavite još jedan sloj krompira. Pecite na 180 stepeni, 40 minuta, izvadite i naribajte 200 grama edamera preko. Vratite još desetak minuta u pećnicu. Umjesto sira možete napraviti klasični preljev za musaku koji se pravi od 200 ml mlijeka i dvoje jaja.

Vezani članci