Menu Close

NAJSNAŽNIJE LJEKOVITO BILJE NA SVIJETU

Snažno ljekovito bilje često se naziva adaptogenim biljem jer pomaže tijelu u njegovom prirodnom zadatku održavanja homeostaze – delikatne ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje.

Tijelo izbačeno iz ravnoteže nalazi se u “negativnoj homeostazi”, stanju u kojem anabolički i katabolički sistemi ne mogu ispravno funkcionisati, što na kraju dovodi do simptoma umora, anksioznosti, depresije, nesanice, fluktuacije težine i oslabljenog libida.

Ali adaptogeni će pomoći tijelu da se prilagodi. Na primjer, osobe s visokom razinom šećera u krvi mogu uz pomoć adaptogene biljke doći do niže razine glukoze u tijelu, dok će osobama s niskom razinom šećera u krvi ljekovita biljka pomoći da podignu šećer.

Zbog ove iznimne sposobnosti da poboljša sposobnost tijela pri stresu, adaptogeno bilje doslovno može dodati godine životnom vijeku.

Bilje za koje treba znati

Sveti bosiljak

Octimum sanctum liječi sve, od astme i prehlade do bubrežnih kamenaca i stresa. I dok se običan bosiljak (Ocimum basilicum) prije svega koristi kao začin, za hinduiste je sveti bosiljak (Octimum sanctum) božanska biljka.

Najčešće ga preporučuju kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Dobar je čak i kao sredstvo protiv ugriza insekata. Lako se uzgaja i može biti poslužen svjež ili sušen. Žvaćite ga ili pijte čaj.

Reishi

U taoistički tradiciji zove se “gljiva besmrtnosti”, a tradicionalna kineska medicina uvrstila ju je među ‘superiorno bilje’ – crveni reishi prije svega.

Pomaže da brzo vratite snagu, poboljšava stanje kod koronarnih bolesti, imunoloških poremećaja, raka, kao i visokog holesterola i artritisa. Idealno je poslužiti je kuhanu u supama, ali se može uzeti i u obliku ekstrakta ili praha.

Jiaogulan

Po hemijskom sastavu je sličan ginsengu. Doslovan prevod imena znači ‘biljka besmrtnost’, i to uopšte ne čudi. Jedna od glavnih karakteristika ove biljke je ta da povećava sagorijevanje masnoća.

Naime, pomaže jetri da prebaci ugljene hidrate i druge šećere u mišiće umjesto da ih taloži. Osim toga, zbog dobrog djelovanja na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ima nadimak “biljka zaštitnica srca”.

Ne samo da pomaže u regulaciji krvnog pritiska, nego i povećava razinu dobrog holesterola, dok istovremeno snižava loš. Štiti od srčanog i moždanog udara jer pomaže u smanjenju arterijske blokade. Jiaogulan se obično poslužuje u obliku čaja.

Astragalus

Još jedna biljka koju cijene u kineskoj medicini. Astragalus je zaradio izvrsnu reputaciju zbog uticaja na imunološki sistem. Djeluje na brojna stanja, uključujući sezonske alergije, prehlade i gripu, umor, upale, krvni pritisak i cirkulaciju, bolesti srca, toksičnost jetre, dijabetes i rak. Čak i farmaceutske firme koriste dijelove ove biljke.

Naročito je zanimljiva astragalusova sposobnost da uspori proces starenja jer promiče zdravlje telomera. Naime, mnogi misle da se ključ starenja nalazi na rubovima dviju niti koje tvore DNK, tj. telomerima. Astragalus je dostupan u obliku ekstrakta, praška ili tableta.

Kadulja/žalfija

Žalfija je jedina biljka s ovog popisa koja se ne smatra adaptogenom, ali to ne umanjuje njenu sposobnost promicanja dugovječnosti. Od gotovo 900 poznatih sorti žalfije, vrtna i španska žalfija se najčešće koriste.

Cijenjena i od strane drevnih Asteka, ova “biljka besmrtnosti” ima neposredan uticaj na smirivanje, kao i funkciju sistema za disanje. Sprečava glavobolje jer pridonosi jasnijem razmišljanju i poboljšanju pamćenja.

Kod nekih poboljšava i kvalitet sna. Ulje žalfije se čak pokazalo dobrim u borbi protiv raka, jačanju imuniteta i zaštiti srca.

Sjetite se da ljekovito bilje u kombinaciji s nekim lijekovima i određenim stanjima može imati negativne reakcije. Trudnice ili oni koji boluju od autoimune bolesti mogu imati komplikacije ako na svoju ruku uzmu ljekovite biljke. Prije upotrebe se posavjetujte s doktorom/doktoricom.

(Izvor: ljepotaizdravlje)

Vezani članci