Menu Close

Najbolji recept za kiselu cveklu: Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca..

Cvekla je veoma zdravo povrće koje se koristi u kulinarstvu i medicini. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina (B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, stvaranje antitijela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje tiroidne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića. Cvekla, cikla ili crvena repa najsvježija je sa lišćem koje podsjeća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do dvije do tri sedmice, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

RECEPT

SASTOJCI: 5 kg cvekle, 500 ml sirćeta, 2l vode, 60 g soli, 80 g šećera, 1 kesica konzervansa.. PRIPREMA: Cveklu oprite, pa odstranite vrhove sa obje strane. Poslažite povrće u veći i dublji lonac i nalijte vodu u nivou cvekle, te stavite da se kuva. Nakon sat i po kuvanja viljuškom izbockajte cveklu i provjerite koliko je kuvana. Ako je u sredini još tvrda, dokuvajte je još pola sata. Potom procijedite i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipajte sirće, vodu, so i šećer i sačekajte da prokuva. Kada provri, sklonite sa vatre i poklopite. Nakon 10 minuta dodajte konzervans i promiješajte, brzo će se otopiti. Ohlađenu cveklu ogulite i izrežite. Punite teglu tako što ćete je položiti na dlan i vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenite teglu vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zalijte ohlađenim prelivom, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavite poklopce na tegle i odložite ih na suvo i tamno mjesto do služenja. Zdravstveni benefiti cvekle: Poboljšava funkciju jetre, Povećava nivo hemoglobina, Smanjuje upale, Pomaže kod prevencije kancera, Detoksikuje organizam, Sprečava demenciju, Smanjuje krvni pritisak, Liјeči artritis, Štiti organizam od slobodnih radikala, Jača imuni sistem

Vezani članci