Menu Close

NA JEDNU STVAR NIJE RAČUNALA: Ispovijest Bosanke koja je postala druga žena bogatom Arapinu..

Mnoge djevojke odlaze u arapske zemlje u potrazi za boljim životom, a kada osjete luksuz i mogućnostoi koje im se nude, nikada ne požele da se vrate u svoja rodna mjesta, baš kao Marina iz Palanke. Sve su glasnije priče o tome da postoji dosta Bosanki koje su sklopile brakove sa bogatim biznismenima arapskih zemalja, a koji su već oženjeni.

Navodno, djevojke uz pristanak oca ili brata, postaju druge žene, pa čak i treće žene stranim držaljanima. Ono što je takođe zanimljivo jeste da one ostaju da žive u Bosni. Tridesetšestogodišnja Sarajka, koja iz prvog braka ima dvoje djece, postala je druga supruga jednom Arapinu. Ona pojašnjava da se oko dva mjeseca, putem telefona i videoporuka, upoznavala sa njegovim načinom života i običajima.

Njen otac je dao pristanak za sklapanje braka i vjenčali su se u Sarajevu, piše Express. Pristala sam svjesno na takvu vrstu braka. Vjenčani smo pred Allahom… – kaže Sarajka. Ona tvrdi da poznaje još dvadesetak žena koje su postale druge, a jedna i treća žena Arapinu. Međutim, u Islamskoj zajednici u BiH navode da nemaju podataka o ovoj pojavi.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Ukoliko bi eventualno neki imam obavio takvo vjenčanje, bio bi disciplinski odgovoran, jer bi to značilo kršenje procedura koje postoje unutar Islamske zajednice. Naime, prije obavljanja šerijatskog, u BiH je potrebno obaviti opštinsko vjenčanje, koje se radi u skladu sa Porodičnim zakonom. Prema tom zakonu, nije moguća poligamija – da jedan supružnik ima više od jedne supruge.

Ova Sarajka je bila svjesna okolnosti pod kojim ulazi u brak, kao i činjenice da muž i ona neće živjeti zajedno. Pojašnjava da on dolazi u BiH skoro svakog mjeseca, i to zavisi od obima posla koji radi u svojoj državi ili u BiH. Što se tiče mog muža, on je jedna duša od čovjeka. Svaki dan se čujemo i vidimo preko tih videopoziva.

Meni ne nedostaje tih lijepih riječi i upućivanja poljubaca– priča Sarajka, ističući da je u potpunosti osjetila njegovo poštovanje i ljubav.Prilikom sklapanja braka sa Arapinom, Sarajka je dobila mehr (određena imovina ili iznos koji suprug daje ako dođe do razvoda). Uz to, naglašava, svakog mjeseca joj daje određeni iznos kako bi mogla da izdržava sebe i djecu, kao i za druge troškove.

Pretežno, oni traže žene koje su razvedene i imaju djecu, da im obezbjede neku budućnost. Njima nije u interesu da imaju djecu sa tim ženama, mada ima i takvih slučajeva- kaže ona. Podsjetit ćemo da smo nedavno pisali o tome zašto muslimani imaju više žena i kako je to objašnjeno u Kur”anu. Između ostalog, poligamija je opravdana time da su imućniji muškarci ženili žene udovice ili one koje imaju loš materijalni status kako bi im pružili finansijsku podršku i oslonac.

(stil.kurir.rs/Foto: Profimedia)

Vezani članci