Menu Close

Moskva razumije položaj Srbije imajući u vidu stav Beograda da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine..

Direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva vanjskih poslova Rusije Jurij Pilipson izjavio je da Moskva visoko cijeni održiv i odlučan stav srpskih partnera u međunarodnim poslovima i to koliko je teško oduprijeti se “bahatoj vanjskoj navali koja ima za cilj da otvorenim ucjenama Beograd natjera da se odrekne kvaliteta odnosa sa Rusijom i svojih nacionalnih intesa”.

“Težak zadatak ali izvodljiv”, rekao je Pilipson za Večernje novosti na pitanje koliko Moskva razumije položaj Srbije imajući u vidu stav Beograda da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali se ne priključuje sankcijama Rusiji. Prema njegovim riječima, održiv i odlučan stav srbijanskih partnera zahtijeva “priličnu hrabrost u poslovima masovne rusofobične kampanje koju su SAD i njihovi saveznici pokrenuli pod izgovorom ukrajinskih događaja”, prenosi Tanjug.

Pilipson je rekao i da je Rusija definitivno zainteresovana za mir na Balkanu i da je ruska politika u regionu usredsređena na doprinos dobrosusjedstvu i razvoju. Dodao je i da aktivno učestvuju u rješavanju situacije u BiH, insistiraju da se u potpunosti uzimaju u obzir interesi Srbije u vezi sa Kosovom i da nema nepravednog povlađivanja jednoj strani. Moskva, kako dodaje, promoviše konstruktivnu saradnju na osnovu uzajamnog poštovanja sa svima zainteresovanima.

“Oštro se protivimo nadmenoj percepciji Balkana kao objekta starateljstva, bilo čijeg feuda. Očigledno iz tog razloga slušamo potpuno neosnovane optužbe na svoj račun za podrivanje stabilnosti zarad nekih sebicnih, imperijalnih ciljeva”, naveo je on upitan za stav kako odgovaraju na pojedine tvrdnje da bi region Zapadnog Balkana mogao da bude poprište novih sukoba u Evropi i da su upravo oni ti koji bi tu nestabilnost mogli da izazovu.

Naveo je i da nastavljaju redovne kontakte sa srbijanskim rukovodstvom koje “drži riječ i ne pridružuje se antiruskim sankcionim bahanalijama koje je pokrenuo Zapad”. “Polazimo od toga da ova principijelna odluka proizilazi iz korjenitih, strateških interesa vaše države. Poštujemo izbor, posebno danas, kada se ukorjenjuje moda da se ‘kažnjava’ prijateljstvo sa Rusijom”, izjavio je on.

(S.B)

Vezani članci