Menu Close

MOGUĆE JE DA PREČESTO PERETE SVOJU KOSU, A OVO SU GLAVNI POKAZATELJI TOGA

Možda vodite bitku s tim da izgled svoje kose dovedete do savršenstva, a niste ni svjesni da radite ove greške. Postoji šansa da prečesto perete svoju kosu, naročito ako je šamponirate svakog dana, piše Insider.

Može vam biti primamljivo prati kosu svakog jutra, naročito ako se ona brzo masti, ali to može izazvati i brojne druge probleme, uključujući i skidanje mnogih esencijalnih ulja s vašeg tjemena.

Ne postoji određen broj koliko bi puta sedmično trebalo prati kosu. To ovisi o teksturi vaše kose, vaše prirodne proizvodnje ulja itd. Ipak, obratite pažnju na sitne znakove koje vam vaša kosa daje i to vam može pomoći da osmislite najbolji raspored pranja- kaže Tonya Le, stilistica slavnih osoba.

Ako se bojite i boja vam brzo blijedi, možda biste trebali rjeđe prati kosu

Ako se bojite, odgovor na pitanje koliko vam dugo boja ostaje postojana, može vam ukazati perete li previše kosu.

Također je važno koristiti šampon i regenerator za obojenu kosu.

Perite kosu tri do četiri puta sedmično odgovarajućim šamponom i regeneratorom/maskom izrađenom za obojenu kosu. Između pranja osvježite svoju kosu šamponom za suho pranje po svom izboru- kaže Le.

Suha kosa može biti još jedan znak da je previše često perete

Kada često perete kosu, to može narušiti i njenu teksturu.

Potpuni nedostatak vlage zbog ispiranja ulja, također, može uzrokovati suho, perutavo tjeme pa kako se vaše tjeme suši, tako se suši i kosa- kaže Le.

Ako vaša kosa počne gubiti svoj sjaj, Le predlaže upotrebu hidratantnih proizvoda koji mogu pomoći u “obnavljanju ispucale kose čineći je mekšom, boljom i, što je najvažnije, bujnijom”.

Počet ćete primjećivati i da vam krajevi brže pucaju

Ako primijetite da vam krajevi pucaju više nego obično, to također može biti znak prekomjernog pranja. Vlažna je kosa dodatno podložna oštećenju i pucanju, pa što je više perete, to su veće šanse da će pucati- kaže Le.

Ako vaša kosa gubi sjaj, može biti da ste uklonili previše ulja s tjemena

Kako prekomjerno pranje uklanja ulje s vašeg tjemena, to može uzrokovati i da vam kosa postane manje sjajna.

Sjajna je kosa zdrava kosa. Dakle, ako vam se kosa ne sja, to može značiti da nije hidrirana. Šampon ispire vaše prirodno ulje, ostavljajući unutarnji sloj nezaštićenim- kaže dalje Le.

Ako imate dosta peruti, to može značiti da vam je prekomjerno šamponiranje isušilo tjeme

Le kaže kako možete primijetiti da imate dosta više peruti u kosi ako je često perete, što se događa kada vam je tjeme previše isušeno i počinje se ljuštiti.

Smanjivanje količina šamponiranja kose pomoći će vam da vaše uljne žlijezde obavljaju svoju funkciju kako trebaju i umirivati vaše tjeme prirodno.

Ako je perut intenzivna, za to se možete pobrinuti tretmanom pilingom, s uljem čajevca. Obavezno koristite šampon protiv peruti dok se perut ne ukloni- završava Le.

izvor: hayat.ba

Vezani članci