Menu Close

Mediji u BiH koje kontroliše HDZ LJUTI: “Izetbegovićev zaštitnik u Bundestagu traži odbacivanje konstitutivnosti!”

Već duži period i mediji u Hrvatskoj i mediji u BiH koje kontroliše HDZ, poslanika SPD-a smatraju “bošnjačkim lobistom”. Posljednji intervju njemačkog poslanika Adisa Ahmetovića za Deutsche Welle ponovo je dočekan na nož u hercegovačkim medijima koje kontroliše HDZ. Tako portal “Dnevnik” prenosi dijelove Ahmetovićevog intervjua u naslovu ovog mladog njemačkog političara oslovljava sa “IZETBEGOVIĆEV ZAŠTITNIK U BUNDESTAGU”.

Ovakvo konotiranje Ahmetovića nije novo. Već duži period i mediji u Hrvatskoj i mediji u BiH koje kontroliše HDZ, poslanika SPD-a smatraju “bošnjačkim lobistom”. Tako mostarski portal “Dnevnik” danas prenosi kako je izvjestitelj SPD-a za BiH u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović izjavio da je vrijeme da naša zemlja dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ali je istodobno ocijenio kako ona mora prestati funkcionirati na etničkim načelima i svoj napredak utemeljiti na onima koji vrijede u državama-članicama Unije.

“Ta država (BiH) je u političkom smislu u istom stanju kao i početkom devedesetih godina. S tim ne možemo biti zadovoljni. Zbog toga kažem da etnički princip te države, s konstitutivnim narodima, nije funkcionirao i zbog toga mora postojati europski princip”, kazao je Ahmetović, zastupnik vladajućih njemačkih socijaldemokrata u parlamentu. Bio je izričit, piše “Dnevnik”, u ocjeni ko su trenutno glavni krivci za zastoj BiH na europskom putu te tvrdi kako su najodgovorniji lideri HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Po njegovim riječima, oni su odgovorni jer su stranke koje vode u parlamentu BiH izravno blokirale donošenje zakona s kojima bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. Dodika i Čovića Ahmetović je prozvao jer su, uz to što su lideri stranaka, ujedno i državni zvaničnici, odnosno prvi je član Predsjedništva BiH, a drugi jedan od tri rotirajuća predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Dodik, kako kaže Ahmetović, kao član Predsjedništva BiH prima platu od države koju istodobno ruši, a Čović je na dužnosti u Domu naroda “ne samo blokirao europski put BiH već i prijeti da će tražiti treći entitet, što krši Daytonski sporazum”. “Zbog toga mi jasno kažemo da i on mora biti sankcioniran ako ne prestane s tim”, kazao je SPD-ov zastupnik.

(SL.B)

Vezani članci