Menu Close

 Matičnjak: Djeluje umirujuće, antivirusno i antibakterijski..

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Lamiaceae. Poznata je pod nazivima: pčelinjak, pčelinja trava, pčelinja metvica, pčelinja ljubica, maternjak, celina trava, limun trava, limunka, matočina, rojevnica, itd.

Njeno prirodno stanište je u južnoj Evropi i severnoj Africi gde se gaji duže od dva milenijuma. Matičnjak ima kratak rizom, uspravno, razgranato stablo visine od 70 do 150 cm i svetlozelene listove jajastog oblika. Cvetovi se nalaze u vršnim listovima i mogu biti bele, žute, plavičaste ili svetloljubičaste boje. Krajem leta na njemu rastu mali cvetovi puni nektara zbog kojeg ga pčele posećuju.

Raste u vidu žbuna u pčelinjacima, dvorištima, šumama, itd. Razmnožava se semenom. Njegov vek trajanja je od 5 do 10 godina. Osim lekovitih svojstava, vrlo je dekorativan pa se može gajiti u saksiji. Miriše na limun, a kad procveta, gubi miris. Ima aromatičan ukus. Cveta od druge polovine juna i može se brati do avgusta. Listovi matičnjaka sadrže etarsko ulje zbog kojeg se suše i prerađuju.

Dobija se destilacijom sa vodenom parom same biljke. Listovi se moraju brati u prepodnevnim časovima, držati se u hladu i na promajnim mestima. Ne smeju se čuvati u limenim posudama. Ulje takođe služi za proizvodnju parfema i ima primenu u kozmetici, farmaciji, medicini i aromaterapiji. Cena za jedan kilogram je 6.000 evra. Biljka se još koristi u vidu čaja, vina, začina, sirća, kapi, kupki i obloga. Njen ekstrakt  djeluje umirujuće, antivirusno i antibakterijski i od njega se može praviti liker.

Matičnjak je glavni sastojak Karmelićanske vodice, lekovitog napitka koji se u Nemačkoj proizvodi po izvornoj recepturi. Cenjen je u indijskoj, kineskoj i starogrčkoj medicini koja se još uvek primenjuje u nekim azijskim zemljama. Arapski lekari su ga zvali „travom za srce“ i „travom za vedrinu“. Francuski travar Moris Mesež je matičnjak smatrao kraljem svih stimulativnih trava. Bio je omiljena biljka boginje Dijane i engleskog pesnika i pisca Vilijama Šekspira.

Lekovitost i zdravlje

U sastav matičnjaka ulazi: citral, citronelal, linalol, geraniol, smola, sluz, glukozidi, saponini, timol, fenolne kiseline, flavonidi, polifenoli, vitamin C, itd.. Čaj bi trebalo konzumirati jer: pomaže u borbi protiv nesanice; popravlja raspoloženje; poboljšava koncentraciju i pamćenje; podstiče pravilan rad mozga; opušta nervni sistem; otklanja umor; rešava problem anksioznosti; eliminiše stres; pomaže u lečenju hipohondrije; daje odlične rezultate u borbi protiv demencije i smanjuje mogućnost dobijanja Alchajmerove bolesti;

smanjuje nadimanje; ublažava simptome PMS-a; uspostavlja redovne menstruacije; ublažava glavobolje i migrenu; uklanja bolove i grčeve u stomaku; leči bol u nervima i opušta mišiće; pomaže u borbi protiv reume i neuralgija; reguliše probavu; blagotvorno deluje na srce i krvne sudove; pomaže u lečenju štitne žlezde i aritmije;

Nuspojave i neželjena dejstva

Iako je veoma lekovit, sa ovim čajem ne treba preterivati jer može izazvati mučninu, povraćanje ili vrtoglavicu. Preporučljivo je da se dnevno konzumira oko pola litre napitka. Za trudnice i dojilje je najbolje da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu da ga piju. Isto važi za ljude koji uzimaju sedative, lekove za štitastu žlezdu, lekove za proređivanje krvi i lekove za kontrolu HIV-a. Sa konzumiranjem čaja treba prestati dve nedelje pre bilo kakve operacije.